Plăcinta ciobanului, gustoasă și ușor de pregătit - Ce este și cum se prepară în perioada postului - Ingredientele speciale
Plăcinta ciobanului este renumită în bucătăria britanică. Rețeta minunată de astăzi este vegetariană, aflându-ne în perioada postului. Gustul e delicios, secretul stă în ingredientul special, combinat cu legumele aromate ce au fost adăugate.
Plăcinta ciobanului, celebră în Marea Britanie, se face în mod tradițional cu carne de miel și se pregătește din resturi de friptură și din carne tocată. Nu este o plăcintă ca cele pe care le facem noi. Este vorba mai degrabă despre o tocăniță, cu carne și piure de cartofi. În rețeta de mai jos, carnea a fost înlocuită cu năutul, având astfel varianta vegetariană a plăcintei ciobanului.
Plăcinta ciobannului (vegetariană). Ingrediente
400 g năut
200 g roșii cuburi
1 ceapă mare
1 morcov
1 pastârnac
1 țelină mică
1 ardei capia
1 ardei iute (opțional)
3-4 linguri ulei
250 ml apă
sare, piper
3-4 cartofi
50 g unt
50 ml lapte
Plăcinta ciobannului (vegetariană). Mod de preparare
Curățăm legumele și le tocăm cuburi, dar nu foarte mărunt. Adăugăm uleiul și le sotăm la foc mic, până încep să se înmoaie legumele. Dacă doriți să îi dați o tentă picantă, puteți adăuga acum și un ardei iute, tocat mărunt.
Adăugăm roșiile cuburi, sarea și piperul.
Fierbem 1-2 minute, cât să se lege sosul.
Adăugăm năutul din conservă, scurs în prealabil.
Adăugăm apă și lăsăm să fiarbă, la foc mic, circa 15 minute. Punem totul într-un vas. Poate fi folosită și o tigaie de fontă.
Cât stau legumele la fiert pregătim piureul pentru stratul de deasupra. Curățăm cartofii și îi tăiem cubulețe și îi punem la fiert în apă cu sare. Când sunt bine fierți îi scurgem și îi punem într-un bol. Adăugăm untul și laptele și îi pasăm bine. Potrivim de sare. Laptele îl adugam progresiv, astfel încât consistentă piureului să nu fie una foarte moale.
Punem piure-ul deasupra legumelor, nivelam și trasăm linii cu o furculiță, pentru un aspect mai frumos.
Dăm la cuptor, la 250 grade, pentru 15 minute, după care este gata și se poate servi.
Poftă bună!