MENIU

Pământul se rotește în fiecare secundă, dar nu îți dai seama. De ce?

În fiecare zi, Pământul se rotește cu cu 1.600 km/h în jurul axei sale, răsăritul și apusul Soarelui fiind consecințe ale acestei mișcări. Și bineînțeles și noi ne învârtim odată cu el. Chiar şi atunci când stai în faţa televizorului, relaxat, în realitate te învârți o dată cu Pământul, la o viteză pe care organele tale de simţ nu o percep. Totuși de ce nu simțim această mișcare? 

Viteza variază în funcţie de locul de pe planetă în care te aflii, cu valori cuprinse între 241, 4 şi 1673,7 km/h.

Pentru a înțelege mai bine încearcă să găsești răspunsul la următoarea întrebare: de ce nu simți că ești în mișcare atunci când mergi cu trenul? Ei bine, specialiștii spun că în ambele cazuri este vorba despre „cadrul de referință". Adică, persoana care stă în tren are o perspectivă – un cadru de referință – iar o persoană care stă în stație are o altă perspectivă.

De ce nu simțim mișcarea de rotație a Pământului

Cu alte cuvinte, dacă stai pe peron vei observa că suprafața din jurul tău rămâne nemișcată în timp ce trenul merge. De asemenea, dacă ești în tren, o să ai senzația că stai nemișcat în timp ce toată lumea din jurul tău se mișcă. Astfel, indiferent în care cadru de referință stai, vei simți că ești nemișcat.

Exact același lucru se întâmplă și în momentul în care Pământul se rotește. Dacă te uiți din interiorul cadrului de referință al Pământului, nu îți vei da seama că te învârți, însă dacă ai putea vedea lucrurile din exterior ai fi conștient de mișcare.

Totuși există o diferență notabilă între tren și Pământ. În cazul trenului poți simți atunci când acesta încetinește sau accelerează, lucru pe care nu îl poți simți în cazul Pământului, pentru că nici nu există.

Însă, îți poți da seama că Pământul se învârte după faptul că Soarele și Luna răsar la Est și apun la Vest. Iar dacă încerci să filmezi cerul seara vei observa și mișcarea stelelor.

Sursa

Mai multe articole despre:
pământ cercetare ştiinţă