MENIU

Originea expresiei despre carul cu proști care s-a rupt la Caracal. De fapt, nu se referă la oameni pe care nu-i duce mintea

Expresia "s-a rupt carul cu proști la Caracal" este una extrem de cunoscută, însă puțini îi știu originea expresie și, mai ales, faptul că nu avea un sens peiorativ.  

În accepțiunea din zilele noastre, idea că un car cu proști s-a rupt în Caracal sugerează că oamenii din orașul oltean n-ar fi prea inteligenți. De fapt, dacă ținem cont de evenimetul transformat în poveste, descoperim că este vorba despre cu totul altceva.

Se spune că după înăbușirea Revoluției de la 1848 din Țara Românească, a cărie scântei a fost la Craiova, o căruță plină cu țărani răzvrătiți, aduși la judecată, s-a răsturnat. Cum denumirea folosită generic la adresa oamenlilor din popor era "proști", care formau "prostimea", s-a ajuns la confuzia din prezent, potrivit oltelean.com.

De aceea, dacă aduci vorba despre răsturnarea carului cu proști în preajma vreunui locuitor din Caracal, răspunsul acestuia va fi de genul: „Da, s-a răsturnat carul cu proști la Caracal, dar s-au mutat toți la București”.

O altă posibilă origine a expresiei implică tot un accident cu o căruță rupăt, dar încărcată cu oamenii care se duceau la târg.

Mai multe articole despre:
carul cu prosti caracal expresie de unde vine