MENIU

Mituri în care ȘOFERII încă mai cred. Verifică dacă ești unul dintre ei

Autoturism la service

La fel ca orice preocupare umană, șofatul are și el o serie de mituri pe care mulți conducători auto și le transmit, uneori din generație în generație. Unele și-au pierdut valabilitatea ca urmare a evoluției tehnologiei, altele nu au fost niciodată reale, dar au părut, din diverse motive, plauzibile, Așadar, verifică și tu dacă te afli printre cei care mai cred in diverse legende ale șoferilor.

Nu pune bateria pe o suprafață cimentată. Se va descărca

Conform acestui mit, punerea unei baterii de mașină pe beton va cauza daune ireparabile și va pierde durata de viață a acesteia. Așezarea acestuia pe beton poate să-i fi consumat toată puterea în primele zile ale bateriilor, cu aproape un secol în urmă, dar nu în vremurile noastre, potrivit Your Money.

 

Poți pune mai mult carburant în rezervor dacă încarci dimineața

Acest mit se bazează pe ideea că benzina sau motorina își reduc volumul după o noapte rece. Lucru nu este fals, fiind vorba de legi ale fizicii, dar diferența de volum este atât de mică, încât putem spune că mitul nu se susține.

 

Mașinile hibrid sunt mai lente decât cele cu motor clasic

În acest caz avem de-a face cu un mit care și-a pierdut valabilitatea odată cu evoluția tehnologiei. Este adevărat că în urma cu mai bine de 20 de ani, când motoarele hibrid își făceau debutul timid pe piața auto, erau mai lente decât cele clasice, însă în prezent bateriile hibride sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, mai puternice și mai rapide.

 

Lichidul de răcire poate fi diluat cu apă de la robinet

Mulți șoferi au auzit că lichidul de răcire poate fi diluat la fel de bine și cu apă de robinet sau apă îmbuteliată, nu numai cu apă distilată. Ei bine, adevărul este fix pe dos: nu trebuie amestecat niciodată folosită apa obișnuită.

Spre deosebire de apa distilată, apa de la robinet sau îmbuteliată conține minerale. Depunerile de minerale din radiator și canalele de răcire ale motorului pot provoca supraîncălzire și, eventual, deteriorarea catastrofală a motorului. Deci, mit nu numai fals, ci și periculos.

Mașinile murdare sunt mai economice

Mitul ăsta pare să fi apărut ca justificare pentru cei care nu prea își spală mașinile și, până la un punct, este real, pentru că economisești din banii de curățenie. Nu este însă adevărat în sensul în care a fost prezentat, si anume că stratul de murdărie ar fi un fel de izolare termica suplimentară și deci s-a consuma mi puțin combustie pentru climatizare.

Până și celebra echipa Mythbusters a verificat această poveste, iar rezultatul a fost fix pe dos. Mașina murdară consumă cu circa 10% mai mult combustibil, pentru că-i scade aerodinamica.

Încălzirea motorului pe timp de iarnă este absolut necesară?

Mitul acesta este atât de răspândit și cu o aparență de adevăr atât de mare, încât aproape că este greu să convingi pe cineva că nu-i așa. O mașină modernă are tehnologia de a încălzi automat motorul și va atinge temperatura de funcționare corespunzătoare mai repede atunci când este condusă, mai degrabă decât stați pe loc. Procedând astfel, pur și simplu risipiți combustibil și emite o cantitate excesivă de monoxid de carbon. Motivul pentru care oamenii fac acest lucru este pentru a încălzi interiorul mașinii.

 

De fiecare dată când schimbi uleiul, trebuie schimbat și antigelul

Lichidul de răcire ar trebui schimbat la 4-5 ani, evident ținând cont și de ritmul de utilizare al autoturismului. Acesta ar trebui să fie singurul criteriu, nu există nicio legătură cu schimbul de ulei, deoarece nu va îmbunătăți durabilitatea sistemului de răcire, ci doar cheltuiți niște bani în plus.

 

Mai multe articole despre:
mituri soferi masini depanare