La ce trebuie să fii atent când cumperi o maşina second hand
Iata la ce trebuie sa fii atent cand cumperi o masina la mana a doua. Inca din capul locului iti spunem ce presupune o masina 'curata' pe care o poti cumpara fara emotii, scrie 4tuning.ro.
In primul rand, e acea masina care iti este vanduta direct de catre proprietarul din acte. Adica daca vanzatorul iti arata buletinul si este aceeasi persoana cu cea din carte si talon, poti avea incredere ca nu e vorba de vreo teapa cu documentele. Mai departe tine de verificarea masinii, atat la serii, cat si la starea tehnica, intr-un service autorizat. Insa exista, din pacate, foarte multe cazuri de tepe menite sa ia banul omului de buna credinta si sa-i ofere in schimb o masina cu multe nereguli. Iata cateva dintre ele.
Masina fara certificat fiscal
Inca sunt multi soferi care vor sa cumpere o masina folosita si sa o treaca legal pe numele lor, atat la Circa Financiara, cat si la DRPCIV, in acte. Pentru aceasta ai nevoie de un certificat fiscal de la vanzator.
Masini lovite
Probabil una din cinci masini second-hand vandute in Romania a fost lovita si reparata. Dar aici nu ne referim la accidente usoare reparate bine, ci la accidente grave mascate ulterior de catre vanzator. Amuzant este ca masinile lovite se dovedesc a fi acele masini care sunt marketate in anunturile online drept "impecabile, fara accident, accept orice test". Pentru ca vanzatorul se bazeaza pe lipsa de experienta a cumparatorilor, procentul celor care stiu la ce sa se uite fiind extrem de mic, poate doar 5% din totalul clientilor de masini la mana a doua.
Kilometri dati inapoi
Pentru ca este cea mai accesibila si ieftina metoda prin care un vanzator poate obtine bani mai multi de la un cumparator de buna credinta. Mai ales in cazul masinilor aduse din Germania sau alte tari in care posesorii acestora au avut grija mare de ele si starea lor generala este una peste medie.
Interesant este ca de cele mai multe ori, in zilele noastre, cam orice masina adusa de afara poate fi usor identificata daca are sau nu kilometrii reali. Si asta se face vorbind la reprezentanta oficiala sau la dealer, acestia putand cere dintr-un program special un istoric al acelui automobil, dupa seria de sasiu. In cazul in care pe bord apar 130.000 de kilometri, dar in istoricul oficial apare acea masina cu ultima revizie facuta la 285.000 de kilometri, e clar ca ce vezi la bord nu este real. Si iti recomandam sa ai incredere in ceea ce iti spune istoricul, pentru ca in afara, orice interventie la masina este trecuta in sistem. Citeste mai mult...