MENIU

În acest sat toți locuitorii au același nume. Loc unic în România: „Pe toți îi cheamă...”

În județul Neamț, un mic sat din comuna Bicazu Ardelean a devenit cunoscut datorită faptului că mulți dintre locuitorii săi poartă același nume de familie. Satul Țepeșeni, cu puțin peste 300 de locuitori, se remarcă prin faptul că aproape toți locuitorii se numesc Țepeș. Această situație a dus la adoptarea poreclelor pentru a se putea diferenția unii de alții.

O identitate unică cu porecle distinctive

În comuna Bicazu Ardelean, care are aproximativ 3.600 de locuitori, satul Țepeșeni atrage atenția din cauza numelui comun al locuitorilor săi. Pentru a evita confuziile, locuitorii au început să utilizeze porecle care sunt adesea incluse în actele de identitate. Astfel, în satul Țepeșeni poți întâlni persoane cu nume precum Țepeș Greuruș, Țepeș Nica sau Țepeș Bobescu.

„Vecinul meu este tot Ion Țepeș Greuruș și e numai cu un an mai mic decât mine. Suntem trei Țepeș Greuruș în sat, dar amenzile de la circulație nu le iau eu, pentru că nu am carnet,” a declarat un tânăr din sat pentru Adevărul.

Această situație unică generează provocări semnificative pentru autoritățile locale și pentru serviciile poștale. Poștașul din comună, de exemplu, recunoaște că înainte de utilizarea codurilor numerice, confuziile erau frecvente. „Satul Țepeșeni este cel mai complicat. Pe toți locuitorii îi cheamă Țepeș,” a explicat un oficial de la Poșta Română.

De unde provine numele comunei

Potrivit legendei locale, această situație a apărut în urma refugierii domnitorului Vlad Țepeș în munții din zonă. Se spune că Vlad Țepeș s-a ascuns o perioadă în zona respectivă, unde mama sa trăia la mănăstirea Bistrița. În urma acestui eveniment, numele Țepeș a fost preluat de localnici și s-a răspândit în comunitate.

„Aici, în zona asta, Vlad Țepeș s-a refugiat o perioadă de vreme în munți. A venit aici și a rămas la mănăstirea Bistrița, unde era și mama lui. În felul ăsta, Țepeșii s-au tot înmulțit,” a explicat un bătrân din sat.

Această situație inedită din Țepeșeni oferă un exemplu unic de continuitate și moștenire culturală. Poreclele și numele distincte nu doar că îi ajută pe localnici să se diferențieze, dar și să păstreze vie o legătură istorică cu trecutul tumultuos al regiunii.