MENIU

HD Ready vs. Full HD vs. Ultra HD: Care este diferența? (P)

Practic, fiecare televizor disponibil astăzi acceptă videoclipuri de înaltă definiție (HD). Dar există câțiva termeni de jargon folosiți atunci când vine vorba de tehnologia de afișare. În special, s-ar putea să fii confuz cu privire la diferențele dintre termenii HD Ready, Full HD și Ultra HD.

Să aruncăm o privire la diferențele dintre televizoare HD Ready și televizoare Full HD, cum se compară cu televizoare Ultra HD, de ce sunt folosiți acești termeni și ce înseamnă ei în utilizarea practică.

HD Ready vs. Full HD

În termenii cei mai simpli, aceste televizoare HD Ready sunt capabile să afișeze videoclipuri 720p, care înseamnă 1280x720 pixeli. Televizoarele Full HD pot afișa videoclipuri 1080p, care înseamnă 1920x1080 pixeli. Standardul HD Ready a apărut în Europa în jurul anului 2005, astfel încât oamenii să fie siguri că cumpără televizoare care acceptă de fapt HD.

Cu toate acestea, nu este chiar atât de simplu. În funcție de locul în care locuiești, definiția HD Ready este ușor diferită. Mai exact, SUA și Europa îl definesc diferit.

În SUA, televizoare HD Ready înseamnă că afișajul poate scoate imagini de 720p. În cele mai multe cazuri, acest lucru indică și faptul că televizorul are un tuner digital încorporat, care este necesar pentru a accepta transmisii TV digitale (care au înlocuit în mare măsură semnalele analogice). Același logo de televizoare HD Ready este, de asemenea, imprimat pe mai multe proiectoare, monitoare de computer și alte dispozitive, care nu au tuner.

În Europa, sigla HD Ready nu înseamnă că un televizor are un tuner digital. Ieșirea trebuie să fie de 720p pentru a obține sigla HD Ready, dar stickerul indică doar acest suport.

La nivel mondial, sigla aurie Full HD 1080p este un standard care denotă că afișajul poate afișa imagini 1080p. Nu indică nimic despre un tuner digital, dar în SUA, majoritatea televizoarelor Full HD au unul.

Ce este High-Definition (înaltă definiție)? 720 vs. 1080 explicat

Televizoarele arată videoclipurile ca o serie de rânduri; rezoluția este pur și simplu cantitatea de pixeli care formează un afișaj, atât pe orizontală, cât și pe verticală. Numerele scurte utilizate pentru rezoluție (720p și 1080p) reprezintă câte linii verticale poate afișa televizorul simultan.

Rezoluția 1920x1080 (1080p) înseamnă că există 1920 pixeli pe orizontală și 1080 pixeli pe verticală. Rezoluția 720p este de 1280x720 pixeli. Având o rezoluție mai mare, rezultă o imagine mai clară, deoarece există mai multe informații pe ecran deodată.

După cum probabil îți poți da seama din discuția de mai sus, „HD” nu este un termen bine definit. Din punct de vedere tehnic, înaltă definiție înseamnă doar orice este mai bun decât definiția standard. În SUA, definiția standard este 480i (640x480px). În multe alte locuri din lume, definiția standard este 576i (768x576px).

Sunt „HD Ready” și „Full HD” relevante astăzi?

Am explicat acest lucru, astfel încât să înțelegi distincția dintre acești termeni utilizați în principal pentru marketing. Dar în ziua de astăzi nu trebuie să îți faci griji cu privire la etichetele „HD Ready” sau similare de pe majoritatea dispozitivelor.

Rezoluția de 720p a devenit minimul implicit pentru aproape fiecare dispozitiv de afișare. Dacă cumperi un televizor, un monitor, un proiector sau ceva de genul acesta, aproape sigur că va accepta cel puțin videoclipuri 720p. Dacă nu este extrem de ieftin, sunt șanse să accepte și 1080p; eticheta Full HD te informează cu siguranță.

În general, cu excepția cazului în care vrei să cheltui cât mai puțini bani posibil, nu îți recomandăm să cumperi niciun ecran sub 1080p. În timp ce 720p este încă denumit „HD”, 1080p este standardul de televizoare HD în mintea majorității oamenilor. Este folosit pentru streaming Netflix, discuri Blu-ray, console de jocuri și similare.

Dar 4K și Ultra HD?

După ce HD a devenit linia de bază, noua tehnologie ne-a adus opțiuni de afișare și mai bune. Televizoarele, monitoarele și alte ecrane 4K sunt acum la prețuri accesibile pentru majoritatea oamenilor. În cele mai multe cazuri, poți trata „4K” și „Ultra HD” ca interschimbabile.

Drept urmare, este posibil să vedeți acum autocolante etichetate Ultra HD sau 4K Ultra HD  pe televizoare, monitoare și proiectoare. La fel ca „HD”, numele „4K” nu este un standard exact. Se referă la orice rezoluție care are aproximativ 4.000 de pixeli pe orizontală, dar numărul exact diferă între utilizarea TV și cinematografie.

Mai multe articole despre:
tv hd televizor hd