FRESH REFRESH. O banană mâncată seara ajută la un somn bun
Copilăria are aroma perfecţiunii! Pentru mulţi bananele au fost desertul cel mai râvnit ani la rând! Părinţii le fereau de lumină şi de ochii celor mici ca să le păstreze pentru Revelion, ca un dar special! Acum, se găsesc din abundenţă! Consumate dimineaţa ele ne oferă energie ore întregi graţie aportului de potasiu şi magneziu.
Copii şi adulţii iubesc deopotrivă bananele, cele mai populare fructe din lume! Bananul este, de fapt, o plantă prezentă în peste 150 de ţări şi nu un copac aşa cum ne poate înşela înălţimea ei de până la 15 metri.
Unii specialişti vorbesc despre aproape 1000 de variaţii de bananieri în lume. Cel mai cunoscut este Cavendish, originar din Vietnam şi China. Acesta produce bananele pentru export! Prima scriere despre acest fruct este în limba sanscrită şi datează din anul 500 Înainte de Christos.
Unii horticultori cred că bananele au fost primele fructe din lume. Originea lor este undeva în Asia de Sud-Est, în Malaezia, Indonezia sau Philipine. Bananele au fost exportate internaţional la sfârşitul secolului al 14-lea.
Specialiştii spun că ele ne ajută să fim mai fericiţi pentru ca au triptofan, un tip de proteină pe care corpul îl transformă în serotonină, aşa-numita substanţă a relaxării şi a stării de bine. Apoi, o banană medie conţine doar 95 de calorii şi conferă un reglator de energie natural.
Banana este lipsită de zahăr si cholesterol şi o puteţi consuma în loc de unt sau o puteţi folosi pe post de ulei când faceţi prăjituri. Bananele sunt ultra-cunoscute pentru conţinutul lor în potasiu. Un singur fruct are 400 de miligrame din această substanţă necesară bunei funcţionări a sistemului nervos, a muşhilor şi menţinerii balansului fluidelor în organism.
O singură banană are 10 miligrame de vitamina C ,adica 15 la sută din doza zilnică recomandată. Tot în acest fruct, se regăseşte şi vitamina B-6, numită şi piridoxină, substanţă activată de corp în procesul de dezvoltare de noi celule. Bananele mai au magneziu, fibre, calciu, fosor, vitaminele A şi E, carotene sau colina, numita si substanţa memoriei. Dacă, de regulă, specialistii enumeră maxim 20 de beneficii la anumite fructe si legume, cand vine vorba despre banane lista ajunge şi la 45 de puncte albe.