FRESH REFRESH. Lavanda, REGINA din Provence
Un mic-dejun sanatos, un fresh de portocale revigorant, la pranz, o dieta in mai multe culor si cu mai multe gusturi si in felul acesta o sa fim energici ore la rand...Astazi, avem pentru dumneavoastra si solutia unei seari linistite, impresurate cu o aroma speciala: aroma de LAVANDA! Inainte insa, va reamintim: inainte sa consumati orice produs, ar fi bine sa intrebati un specialist, mai ales daca suferiti de anumite boli.
Lavanda sau Levănţica, aşa cum este cunoscută la noi în ţară, este un arbust de talie mică, de origine mediteraneeană, cu frunze care traiesc mult. Există o specie de lavandă care trece cu bine chiar si peste iernile de la noi din tara si care atinge 30 – 50 de ani. În Vestul Europei, sunt insa, plantaţii care ajung şi la 100 de ani. Culoarea violet este atribuita automat lavandei, dar aflati ca sunt şi soiuri de culoare alba, albastra sau chiar roz! Lavanda este o planta aromatică folosita în tratarea a peste 100 de boli. Conţine substanţe active unice, care nu pot fi obţinute în laborator, precum: taninul, amonul sau acidul acetic. Florile acestui arbust au numeroase întrebuinţări. Ceaiul de lavandă, de exemplu, îmbunătăţeşte digestia, îndepărtează crampele şi senzaţia de vomă, ajută la reglarea hipertensiunii arteriale şi alungă durerile de cap, in special pe cele cauzate de insolaţie! Tot ceaiul de lavandă combate stările de anxietate si depresie. Lavanda este asociată peste tot în lume cu starea de calm şi de relaxare. Pentru proprietăţile sale antiseptice şi dezinfectante, uleiul de lavanda, de exemplu, se folosea in timpul Celor Două Războaie Mondiale, la ingrijirea soldatilor raniti.
Uleiul este perfect pentru masaj, mai ales in cazurile de reumatism. In zilele noastre, uleiul de lavanda se regaseste la scara larga în industria cosmetică. Multe dintre parfumuri au în compoziţie ulei de lavandă, la fel si multe creme pentru tatarea acneei, eczemelor şi a tenului gras. Chiar şi podoaba capilară are de câştigat. Lavanda favorizează creştere părului, spun specialistii. Aceasta planta are grija si de stomacul nostru. Pusa in salate da un gust de neuitat. Lichiorul de lavandă este recunoscut si el drept o specialitate. Cererea de lavanda a crescut in Romania in ultimii ani si asa au aparut si plantatiile in tara noastra. Pentru că nu îşi pierd culoarea nici după uscare, florile de lavanda sunt perfecte şi pentru design interior. Iar dacă aveţi probleme cu insectele în casă, mizaţi pe un pliculeţ cu flori uscate de lavandă! Le va alunga numaidecât şi va emana un miros plăcut! In orice forma am intalni-o, lavanda ramane regina din Provence care ne cucereste dintr-o privire!