FRESH REFRESH: Beneficiile neaşteptate ale sării în bucate
Cu sau fără iod? Roz sau albă? Sarea românească sau de Hymalaia? Există o varietate de tipuri de sare, iar alegerea poate fi, uneori, dificilă. Indiferent de opţiune, medicii recomandă maxim şase grame de sare pe zi în cazul persoanelor sănătoase!
Sarea, denumire populara a clorurii de sodiu, este un simbol al vietii pentru ca functiile organismului depind de echilibrul dintre sare si apa. In perioada medievala, acest produs a fost intens comercializat pe asa numitele " drumuri ale sarii". La noi în ţară, se găsesc zăcăminte în localităţi care au în denumire cuvântul „ocnă”: Ocna Mureş, Ocna Sibiului sau Târgu Ocna.
Sarea este de 3 tipuri: sarea gema, extrasa din saline, sarea de mare, mai putin procesata, si sarea de masa, la care se adauga iod. Acest ultim tip de sare, rafinata, conţine sodiu în proporţie de 40% si isi pierde din oligominerale, dupa cum spun unii specialisti.
Un alt tip de sare prezent si la noi este sarea roz de Himalaya. Ea conţine aproximativ 84 minerale, spre deosebire de sarea de mare care are numai 8. Sarea de Himalaya este neiodată, nerafinată şi fără conservanţi. Consumată cu măsură, ea reduce oboseala şi măreşte rezistenţa organismului la efort, susţin specialiştii in nutriţie. Sarea previne bolile cardiovasculare, imbuntateste functiile plamanilor, reduce semnele imbatranirii si face somnul mai dulce. Sarea poate fi inlocuita cu lamaie sau coaja de portocala, cu arome sau cu patrunjel verde, ceapa si usturoi.
La gatit, este recomandata asa-numita sare cuser, granulata, fara iod adaugat. Specialistii atrag atentia ca, in 2013, bolile cardiovasculare generate de consumul ridicat de sare au crescut cu 25 la suta. Un consum exagerat intensifica tensiunea arteriala si duce la osteoporoză sau cancer stomacal. Folosita cumpatat, sarea rămâne un leac intern, recomandat in intoxicatiile si tulburarile digestive sau daca se instaleaza febra si tusea uscata. Persoanele care sunt racite pot sa bea un bahar de apa calda amestecata cu putina sare naturala si suc de lamaie. In uz extern, sarea calmeaza durerile reumatice daca se pune un saculet de sare grunjoasa incalzita peste zona cu probleme. La fel se trateaza si durerile de cap provocate de raceala, sinuzita sau gripa sau laringita si bronsita.