Ești gras și dormi puțin? Iată legătura surprinzătoare dintre somn și acumularea kilogramelor
Alimentația și mișcarea au o contribuție enormă, dar știai că un program haotic de somn te poate face să iei în greutate într-un mod nesănătos?
Ce legătură există între somn și greutate?
Mult timp n-am știut asta, dar există o corelație directă între cât de bine ai dormit noaptea trecută și ce apetit ai astăzi, iar știință susține această teorie, relatează MindBodyGreen. De exemplu, conform unui studiu publicat recent în jurnalul JAMA Internal Medicine, când 80 de adulți care dormeau mai puțin de 6,5 ore pe noapte și-au extins durata de somn la 8,5 ore, nivelul lor de energie s-a îmbunătățit și, prin urmare, organismul avea nevoie de mai puțină mâncare pentru a menține nivelul de energie pe tot parcursul zilei.
De asemenea, un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate care a monitorizat obiceiurile de somn și greutate a 125 de adulți de-a lungul unui an a constatat că somnul odihnitor înseamnă o greutate mai bună, cu un procentaj de grăsime mai scăzut.
Totul se rezumă la ritmul circadian și la modul în care un ciclu prost de somn îți poate afecta direct hormonii foamei. Potrivit psihologului de somn Samina Ahmed Jauregui, ritmul circadian nu numai că determina ciclul somn-veghe, dar reglează și alte funcții biologice, cum ar fi temperatura corpului, nivelul de energie și apetitul.
Somnul de calitate ne echilibrează hormonii, inclusiv hormonii foamei
„Una dintre numeroasele funcții ale somnului include echilibrarea hormonilor, inclusiv cei asociați cu foamea, suprimarea apetitului și deciziile alimentare pe care le luăm”, spune Jauregui pentru MindBodyGreen. Și aici se referă la leptina, hormonul care ii spune corpului că este satul, și la grelina, care stimulează apetitul. Dacă nu dormi cum trebuie, acești hormoni ai foamei sunt dezactivați.
„Când nu dormim bine sau suficient, ajungem să avem mai puțină leptina și mai multă grelina”, spune expertul în somn Michael J. Breus, iar această este o combinație nefericită pentru oricine caută să aibă o greutate sănătoasă. Calitatea suboptima a somnului poate să crească poftă de mâncare și să diminueze voință unei persoane, determinând-o să mănânce mai mult și mai prost, spune Breus pentru MindBodyGreen. Calitatea slabă a somnului va afecta, de asemenea, nivelul de energie al unei persoane, astfel încât, potrivit lui Breus, această va fi mai puțin dispusă să facă mișcare, ceea ce duce la creșterea nedorită în greutate.
În schimb, somnul de calitate va avea efectul opus; vei avea mai multă energie și un apetit sănătos, cu semne de foame mai clare, care îți vor permite să mănânci intuitiv. Vei avea mai multă energie, mintea ta va fi mai clară și vei face alegeri mai sănătoase și nutritive în ceea ce privește alimentația.
Așadar, încearcă să mergi la culcare la aceeași ora, nu mai târziu de ora 23, și dormi între 8-9 ore pe noapte. Nu uită că femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații pentru a-și regla funcțiile hormonale. Dacă ai probleme cu somnul, încearcă un supliment cu magneziu sau aplică un spray cu magneziu pe tălpi înainte de culcare. Adresează-te medicului dacă nimic nu funcționează.