MENIU

Este bine să "sfințim" diverse obiecte personale la moaștele sfinte? Ce spun preoții?

Multi pelerini obisnuiesc să sfințească diverse obiecte fără legătură cu biserica

Marile pelerinaje religioase, așa cum este cel care se desfășoară zilele acestea la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași, readuce în discuție întrebarea care-i frământă pe unii credincioși: este bine să sfințim, prin apropiere de relicvele sfinte, diverse obiecte personale?

În general, în tradiția ortodoxă credincioșii aduc obiecte personale, cum ar fi cruciulițe, icoane sau alte obiecte de cult, pentru a fi sfințite la racla moaștelor, în speranța că acestea vor primi binecuvântarea și protecția divină.

Această practică este văzută ca o manifestare a credinței și a respectului față de sfinți și de Dumnezeu, dar toți preoții insistă asupra faptului că aceste gesturi să fie însoțite de o credință sinceră și de o viață spirituală autentică.

"Când mergem să ne închinăm sfintelor moaşte, nu mergem neapărat pentru a cere ceva. Mergem la sfintele moaşte să aducem act de cinstire, să-l salut pe sfântul la ale cărui moaşte am ajuns, să-i spun sincer: „Mă bucur că Dumnezeu te-a binecuvântat, ca eu să mă pot mântui“, a explicat părintele Ştefan Chelaru, preot slujitor la Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău pentru Doxologia.

Din aceeași perspectivă, preoții consideră că "sfințirea" unor obiecte lumești, cum ar fi portofele, pentru a avea "noroc" la bani, este mai degrabă un gest nedemn, ca și cum cel care face așa ceva își negociază "credința" în schimbul unor beneficii materiale. 

 

 

 

Mai multe articole despre:
obiecte sfintite la racla moaste parascheva