Elena Ceaușescu era o mahalagioaică. Gheorghiu-Dej a gonit-o de pe stadion, iar Nicolae o drăcuia
Elena Ceaușescu a rămas în memoria colectivă drept unul dintre cele mai sinistre personaje ale regimului comunist. Potrivit folclorului Epocii de Aur, ea "l-ar fi stricat" pe Nicolae și din cauza ei acesta ar fi comis greșelile uriașe în anii '80. În realitate, rolul ei n-a fost chiar atât de important, însă mulți o detestau pentru că era "urâtă, proastă, rea, nesimțită și obraznică", după cum a descris-o succint un fost lider comunist.
"Rareori am întâlnit un om care să conțină un buchet de caracteristici negative ca ea. Nu știu cum s-au găsit unul pe altul", relata Alexandru Bârldeanu, fost lider comunist ajuns în dizgrație, într-o discuție cu istoricul Lavinia Betea.
Acesta a relatat un episod din anii '50, pentru a sublinia faptul că viitoarea "savantă de renume mondial" era un om lipsit de orice calități.
"Gheorghiu-Dej le-a interzis ei și Marthei Drăghici (soția ministrului de Interne Alexandru Drăghici, el însuși un personaj sinistru al comunismului din perioada stalinistă) să asiste la meciurile de fotbal. Se înființaseră 2 echipe, Dinamo - a ministerului de Interne, care ținea de Drăghici și CCA, viitoarea Steaua care ținea de MApN și se afla sub tutela lui Nicolae Ceaușescu.
"Între cele 2 echipe exista încă de atunci o rivalitate acerbă, iar aceasta era dusă mai departe de soțiile celor 2", a relatat Bârldeanu.
"La un meci, cele 2 (Elena Ceaușescu și Martha Drăghici - N.R.) se aflau în tribuna oficială și acolo au început să se certe ca 2 mahalagioaice. Tribuna era la mică depărtare de celelalte locuri și lumea făcea haz. A aflat Dej de poveste și le-a interzis accesul la meciuri".
Tot Bârlădeanu sugera că nici Nicolae Ceaușescu nu avea un mare respect față de partenera sa, ba chiar se simțea stingherit de prezența ei. "Relațiile (lor) n-au fost pe atât de idilice pe cât s-a crezut. La începutul perioadei mele de cunoștință cu Ceaușescu, l-am surprins uitându-se la ea cu o fizionomie disprețuitoare, care voia să spună <Ce vorbește asta?>. L-am auzit chiar înjurând-o <Mai du-te dracului!>", a mai relatat fostul lider comunist Alexandru Bârlădeanu, devenit după revoluția din 1989 primul președinte al Senatului.