Detox digital. Cum știi când este neapărat nevoie să renunți la tot ce înseamnă tehnologie modernă
Tehnologia modernă ne-a acaparat viețile, este în tot și peste tot, iar copii învață, de multe ori, înainte să meargă să folosească telefonul mobil.
Un detox digital poate fi extrem de benefic și chiar recomandat dacă bifezi multe dintre aceste semne.
1. Te simți copleșit de știrile negative pe care le vezi pe internet
Primul semn că ai putea avea nevoie de o dezintoxicare de internet este să te simți copleșit de afluxul continuu de știri negative. Dacă feed-ul tău digital zilnic începe să te îngreuneze, este timpul pentru o pauză.
2. Te simți anxios dacă nu ai acces la telefon, tabletă sau laptop
Atunci când eșți departe de dispozitivul tău, anxietatea indică puternic faptul că ai nevoie de o detoxifiere de smartphone. Fenomenul de a te simți anxioasă sau neliniștită fără acces la telefonul mobil este „nomofobia” (prescurtare de la „no-mobile-phone fobia”). Această afecțiune evidențiază cât de mult am devenit dependenți de smartphone-urile noastre.
3. Îți verifici telefonul mobil la prima ora dimineață
Starea zilei tale nu ar trebui să depindă de ceea ce ai pe telefon. Dacă te apuci prima dată de dispozitiv după ce te trezeșți, este un semn clar că o detoxifiere de telefon ar putea fi benefică.
4. Probleme de somn
Dacă stai trează până târziu, deruland feed-urile de pe rețelele sociale sau nu poți să adormi după ce priveșți la televizor, înseamnă că timpul petrecut în față ecranului îți poate afecta ciclul de somn, indicând nevoia unei detoxifieri de ecran.
5. Reducerea activității fizice
Petreci mai mult timp stand cu dispozitivul decât mișcându-te? O scădere a activității fizice din cauza utilizării excesive a tehnologiei este un semn sigur că ai nevoie de o detoxifiere tehnologică.
6. Creșterea în greutate
Inactivitatea fizică din cauza timpului excesiv petrecut în față ecranelor poate contribui la creșterea în greutate.
7. Ignorarea interacțiunilor din viață reală în favoarea prieteniilor de pe internet
Dacă te trezeșți absorbită de dispozitivul tău chiar și atunci când eșți în compania altora, este un semn că ai nevoie de o dezintoxicare digitală.
8. Rămâi în urmă cu obiectivele personale
Lumea digitală este o distragere a atenției care te poate împiedică să îți atingi obiectivele personale. Dacă lista de lucruri de făcut rămâne nebifata din cauza utilizării tehnologiei, ar putea fi timpul pentru o detoxifiere tehnologică.
9. Te compari constant cu persoanele de pe internet
Dacă îți compari viață cu ceea ce prezintă alții online și te simți nefericită din această cauza, acesta este un semn semnificativ că ai putea beneficia de o detoxifiere digitală.
10. Incapacitatea de a te concentra sau de a finaliza sarcinile
Dacă productivitatea ta este în scădere și nu reușeșți să te concentrezi asupra sarcinilor pentru că îți verifici în mod constant dispozitivul, e un semn clar că ai nevoie de o pauză de la tehnologie.
11. Sentimentul de neîmplinire în ciuda timpului mare petrecut în față ecranului
Interacțiunilor online le lipsește bucuria schimburilor personale. Această inversare a modului în care interacționăm în ultimii ani duce la nemulțumire.
12. Sindromul tunelului carpian
Orele lungi de tastare pot provoca leziuni de efort repetitiv, cum ar fi sindromul tunelului carpian. Sindromul tunelului carpian provine din presiunea asupra nervului median care se întinde pe lungimea unui braț și trece printr-un pasaj din încheietura mâinii numit tunel carpian. Acest nerv se termină în mâna. Semnele acestei probleme sunt: amorțeală, furnicături sau senzații de înțepături la nivelul degetului mare și al degetelor, în special al degetelor arătător, mijlociu și inelar, durerea la încheietura mâinii sau la palmă poate iradia în braț.
13. Încordarea ochilor sau probleme de vedere
Expunerea la lumina albastră: Ecranele digitale emit lumina albastră cu lungimi de undă mai scurte și mai multă energie decât alte tipuri de lumina. Unele cercetări sugerează că expunerea pe termen lung la lumina albastră poate deteriora rețînă, căptușeală interioară din spatele ochilor, responsabilă pentru vedere.
Clipitul mai rar: Atunci când ne concentrăm asupra ecranelor digitale, avem tendința de a clipi mai rar – cu aproximativ o treime mai puțîn decât de obicei, potrivit studiilor. Clipitul este esențial pentru a umezi ochii și a preveni uscăciunea și iritarea.
14. Disconfort fizic sau durere
Petrecerea orelor lungi stand aplecată asupra dispozitivelor tale poate duce la disconfort fizic. S-ar putea să te confrunți cu dureri de gât, de umeri sau de spate, cunoscute în mod obișnuit sub numele de „tech neck”.
15. Oboseală cronică
Timpul excesiv petrecut în față ecranelor ar putea fi de vină dacă eșți constant obosită în ciuda faptului că dormi suficient. Ține minte, aceste semne fizice îți arată că ar trebui să lași jos telefonul. Dar ele ar putea, de asemenea, să semnaleze o probleme mai gravă de sănătate, pentru care ar fi bine să mergi la medicul de familie.
Cum să faci un detox digital
Stabilește-ți obiective și limite clare în timpul detoxifierii digitale
Precizează ce durata va avea acest detox digital și ce aplicații vei evita.
Alege momentul potrivit pentru a face o detoxifiere digitală
Sincronizarea este crucială pentru o detoxifiere digitală de succes. Alege o perioadă în care să-ți poți permite să te deconectezi de la internet fără inconveniente semnificative. Concediul ar putea fi momentul ideal.
Informează-i pe cei din jur despre demersul tău
Anunță-ți colegii de serviciu, șefii, prietenii și familia despre motivul pentru care s-ar putea să nu le răspunzi în următoarea perioada la mesaje.
Înlocuiește internetul cu activități pozitive offline
Fă-ți detoxifierea mai ușoară prin oprirea completă a aplicațiilor favorite, deconectează-te de pe ele și alege activități pe care nu le-ai mai făcut de multă vreme. Bucuria de a te scufundă într-o carte captivantă este un antidot excelent pentru supraîncărcarea mediatică. Natură are un efect de vindecare asupra minții noastre. Petrece ceva timp în aer liber. Pictează, dansează sau plimbă-te prin parc pentru a te reconecta la lumea exterioară.
Păstrează un jurnal pe toată durata detoxifierii digitale
Înregistrează-ți gândurile și sentimentele în timpul detoxifierii tale digitale. S-ar putea să afli informații surprinzătoare despre cât de mult îți influențează tehnologia viață de zi cu zi.
Stabilește o relație sănătoasă cu tehnologia
După detoxifierea ta digitală, lucrează la stabilirea unei relații echilibrate cu tehnologia. Decide care sunt momentele specifice din zi alocate activităților digitale și asigura-te că acestea nu încalcă timpul personal sau de familie.