De ce latra cainii si cum sa iti opresti cainele din latrat
Poti sa ai un caine foarte cuminte si ascultator, care, insa, are momente cand latra incontrolabil si nu stii ce sa mai faci ca sa il opresti. Multi veterinari sunt intrebati de stapani ce sa faca pentru a-si linisti patrupedul, insa nu exista un raspuns simplu sau o solutie universala, ci totul tine de cauzele din spatele latratului.
De ce latra cainele?
Ca in cazul fiecarei probleme comportamentale la animale, solutia are la baza intelegerea motivului pentru care acestea se manifesta intr-un anumit fel. In general, aceasta inseamna sa ai o intelegere a personalitatii cainelui si sa urmaresti posibilii factori declansatori ai latratului. Fara sa depistezi cauza, nu vei reusi sa rezolvi problema pe termen lung.
Latratul este un comportament canin firesc, insa cainii domestici latra mai mult decat rudele lor, lupii. Acest detaliu sugereaza faptul ca latratul a fost vazut ca o trasatura dezirabila de-a lungul secolelor, pentru care cainii au fost cautati. Si, daca stai sa te gandesti, este perfect logic, deoarece cainii au fost si sunt folositi pentru a pazi proprietati si a "da alarma".
Uneori, se poate intampla ca stapanii sa incurajeze latratul teritorial fara sa isi dea seama. Iata un exemplu: cainele latra la venirea oaspetilor (care, in viziunea, lui sunt intrusi), iar stapanul ridica vocea la patruped si alearga spre usa ca sa deschida. Cainele percepe acest raspuns ca pe o aprobare, pentru ca in ochii lui stapanul nu il cearta, ci se alatura printr-un comportament asemanator (vocea ridicata este asociata cu latratul).
Chiar si strainii pot incuraja latratul cainelui, fara sa aiba aceasta intentie. De exemplu, cand vine postasul si patrupedul tau incepe sa latre, acesta lasa plicul la casuta postala si pleaca. Cainele, insa, intelege ca, datorita latratului lui, dusmanul a plecat, ceea ce inseamna ca si-a facut bine treaba de a pazi teritoriul.
Articolul integral pe Divahair.ro.