MENIU

Cum să îți protejezi ochii de lumina intensă a telefonului

Telefon mobil

Beneficiile folosirii luminii calde pe ecranele gadgeturilor și adoptarea temelor întunecate în cât mai multe aplicații a devenit subiecte tot mai discutate în ultimii ani. Din acest motiv există funcția de Confort Vizual pe Android. 

De obicei, majoritatea ecranelor cu care interacționezi pe parcursul zilei îți servesc conținut care are fie lumină rece în fundal, fie lumină albastră. Această lumină este bună în timpul zilei, pentru că este puternică și te ajută să vezi clar informațiile pe care ți le dorești.

Dar aceeași lumină albastră îți perturbă ciclul interior al organismului de tranziție de la zi la noapte dacă o folosești și după ce apune soarele. Ea influențează secreția de melatonină, substanță care facilitează adormirea și starea de somnolență după apunerea soarelui.

Partea bună este că aproape orice sistem de operare modern dispune de un instrument care facilitează schimbarea temperaturii de culoare, deși numele său diferă de la o companie la alta. Dacă folosești un smartphone cu Android Pie, opțiunea pe care o cauți este intitulată Confort Vizual.

Din Setări, găsești Confortul Vizual în secțiunea Afișare. Acolo, poți automatiza activarea automată a temperaturii calde de culoare pe ecran între anumite ore prin bifarea opțiunii "Planificată".

Spre exemplu, poți alege o lumină caldă între 22:30 și 8:30 a doua zi, iar dacă vrei să te pui mai devreme la somn, poți activa manual Confort Vizual printr-o bifă în partea de sus a ferestrei cu pricina.

În funcție de sensibilitățile tale personale, poți alege o temperatură de culoare mai caldă sau mai puțin caldă, când activezi Confortul Vizual.

Cu cât alegi o temperatură mai ridicată, cu atât mai bine pentru ochi tăi, dar cu atât mai mult pierzi din acuratețea imaginilor de pe ecran. Echilibrul perfect trebuie să îl găsești tu.

Mai multe articole despre:
telefon lumina protectie