MENIU

Cum să ai un somn odihnitor: sfaturi pentru a reduce trezirile nocturne frecvente

Cum să ai un somn odihnitor: sfaturi pentru a reduce trezirile nocturne frecvente

 Există nenumărate modalități prin care somnul nostru poate deveni mai pașnic. Însă știați de acestea? 

Aflați din rândurile următoare, care sunt sfaturile pe care le puteți urma, atunci când observați că întâmpinați dificultăți în somnul de noapte și vă treziți des.

Cum pot să nu mă trezesc de mai multe ori noaptea

1. Creați un mediu de somn liniștitor

Pentru a dormi mai bine, păstrați camera la o temperatură de 15–19 grade Celsius.

Achiziționați o saltea și perne confortabile pentru a vă oferi sprijin. Blocați orice lumină nedorită care vă poate perturba somnul folosind perdele opace sau o mască de somn. Considerați utilizarea unui aparat cu zgomot alb sau a dopurilor de urechi pentru a reduce perturbările cauzate de sunetele din exterior. 

După ce oră e recomandat să nu mai consumi cofeină pentru un somn odihnitor, sfaturile specialiștilor

2. Stabiliți o rutină de somn consistentă

Chiar și în weekend, stabiliți o oră fixă pentru a dormi și a te trezi. Înainte de a vă culca, luați parte la activități care vă relaxează, cum ar fi citirea unei cărți, o baie caldă sau exerciții de stretching sau yoga.

Evitați activitățile care vă stimulează înainte de culcare, cum ar fi exerciții fizice intense, consumul de cofeină sau nicotină și utilizarea dispozitivelor electronice cu lumină albastră. 

3. Gestionează stresul și anxietatea

Pentru a vă relaxa mintea înainte de culcare, faceți exerciții de respirație profundă, meditație sau tehnici de mindfulness.

 Puteți scrie orice îngrijorări sau griji într-un jurnal, astfel încât să puteți lăsa mintea să se relaxeze înainte de culcare. Pe parcursul zilei, implicați-vă în activități care vă reduc stresul, cum ar fi făcând exerciții fizice, petrecând timp în natură sau făcând hobby-uri pe care le apreciați. 

Sursă de fericire și vitalitate: 7 alimente care îți schimbă starea de spirit și bunăstarea

4. Limitați consumul de lichide înainte de culcare

Limitați cantitatea de lichide pe care le beți seara, în special băuturile cu cofeină și alcool, deoarece acestea pot avea un impact negativ asupra sănătății somnului.

Dacă îți este sete, bea un pahar de apă cu o oră sau două înainte de a te culca, dar nu bea prea mult mai aproape de ora de culcare. Ceaiul de mușețel poate ajuta cu anxietatea și insomnia, care ar putea, de asemenea, să îmbunătățească somnul. Astfel, acest aspect este susținut și de The National Library of Medicine, dat fiind faptul că utilizarea extractului de mușețel poate îmbunătăți semnificativ calitatea somnului chiar și în rândul persoanelor în vârstă. 

5. Creați un ritual înainte de culcare

Pentru a elibera tensiunea din corp, faceți întinderi ușoare sau yoga blândă. Asigurați-vă că savurați un ceai cald din plante fără cofeină, cum ar fi mușețel sau lavandă, care sunt cunoscute pentru efectele lor calmante. Pentru a vă relaxa, reduceți luminile din casa dvs. și înlocuiți-le cu un iluminat mai calm și tonuri mai calde.

Citiți continuarea aici

Secretele unui somn odihnitor: strategii pentru a vă regla programul de somn ca un profesionist

Mai multe articole despre:
somn odihnitor sfaturi insomnie