MENIU

Cum îţi ajuţi BEBELUŞUL să stea comfortabil pe burtică

Cum îţi înveţi bebeluşul să stea pe burtică

Ai auzit cu siguranta ca timpul petrecut pe burtica este foarte important pentru dezvoltarea motorie a bebelusului. Asa invata sa-si sustina greutatea cu bratele si incepe sa mearga de-a busilea. Ce te faci insa daca micutul plange si e agitat cand il asezi pe burtica?

Daca puiul tau e obisnuit sa doarma pe spate, e minunat – ar trebui sa te bucuri pentru asta, tinand cont ca dormitul pe spate reduce riscul de sufocare accidentala in timpul somnului si previne sindromul mortii subite a sugarului (SMSS). Totusi, cand e treaz, ar trebui sa stea cat mai mult pe burtica, si asta inca din primele zile de viata. Specialistii atrag atentia ca bebelusii care nu petrec suficient timp pe burtica prezinta intarzieri in dezvoltarea abilitatilor motorii.

De ce e bine sa-l inveti pe burtica

Potrivit medicilor pediatri, experienta de a sta pe burtica ii ajuta pe micuti sa invete mai multe miscari de baza: sa isi sustina greutatea, sa-si impinga corpul in sus cu bratele, sa se rostogoleasca, sa stea in fundulet, sa se tarasca si ulterior sa se ridice in picioare. Pana in 1992, cand Academia Americana de Pediatrie a inceput sa indemne parintii sa-si culce bebelusii pe spate (din cauza riscului de SMSS), micutii dormeau de obicei pe burtica si erau obisnuiti sa stea in aceasta pozitie. Astazi insa, cei mici stau mai comod pe spate, pentru ca asta e pozitia in care isi petrec majoritatea timpului – cand dorm, cand stau in leagan, in carucior, in landou, in scaunul auto s.a.m.d.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.