Cel mai tare avion o să devină realitate: cât de repede va zbura?
Concorde a fost primul avion supersonic folosit pentru călătorii comerciale. Visul companiilor e să producă unul nou și acum ar putea fi mai aproape ca niciodată. Miza e mare. Un avion convențional zboară de obicei cu o viteză cuprinsă între aproximativ 640 și 1000 de kilometri pe oră. Avioanele supersonice pot atinge chiar și viteza sunetului, adică peste 1200 de kilometri pe oră.
Un avion supersonic se poate deplasa mai rapid decât viteza sunetului, iar tehnologia ar putea deveni curând una mainstream. Astfel, distanțe incredibil, care necesită călătorii de jumătate de zi, ar putea fi făcute într-un timp mult mai scurt. Sunt companii care lucrează să construiască avioane care ar atinge 1.600 km/h. În unele cazuri, ar putea avea chiar incredibila viteză de 4.800 km/h.
Planul ambițios aparține Hermeus. Acesta este un startup american nou care vrea să facă posibilă călătoria de la New York la Londra într-un timp record de numai 90 de minute.
Compania are concurență. Aerion Supersonic vrea să construiască un avion supersonic cu o capacitate de 12 pasageri care ar urma să călătorească în aer la viteza de 1.600 km/h. Încercările celor de la Aerion chiar ar putea avea succes.
Aceștia colaborează cu GE Aviation pentru motor și cu Honeywell pentru cabina de pilotaj. Cu Boeing lucrează pe partea de inginerie, design și producție. Printre companiile participante la cursa construirii unui avion supersonic se numără și Boom.
Dacă și doar unul dintre aceste proiecte va fi finalizat, asta înseamnă că o călătorie cu un avion supersonic ar putea deveni destul de comună pentru pasageri. Tehnologia ar fi utilă în special în cazul zborurilor pe distanțe foarte mari.
Partea mai proastă ar fi însă. Sunt studii care susțin că avioanele supersonice nu ar putea respecta standardele de mediu. De asemenea, există și îngrijorări legate de poluarea fonică. Un boom sonic, zgomotul puternic produs de un avion care depășește viteza sunetului, ar putea ajunge să se producă odată la fiecare cinci minute în zonele cu trafic aerian ridicat.