Cel mai ciudat sistem solar din Univers a fost descoperit de astronomi
Deși, spațiul cosmic duce lipsă de alte forme de viață în afară de noi, cu siguranță nu duce lipsă de galaxii și de sisteme solare. Cercetătorii au descoperit cel mai ciudat și mai rar sistem solar care aduce o nouă enigmă. O echipă de astronomi din Chile a descoperit un sistem solar în care există patru sori, ceea ce este uimitor dacă ne gândim că în sistemul nostru solar se găsește un sigur Soare.
Cercetătorii au au observat noul sistem solar, numit HD 98800, care se află la doar 146 de ani-lumină de sistemul nostru, cu ajutorul telescopului gigant Atacama Large Millimeter Array.
Inițial atenția cercetătorilor a fost atrasă de un disc protoplanetar foarte luminos care nu este altceva decât un conglomerat de praf cosmic, gaze și alte fragmente solide cosmice care ar trebui, în cele din urmă, să ducă la formarea planetelor. Așa cum s-a întâmplat și la noi cândva.
Sistemul solar în care există patru sori
Cercetătorii au observat la prima vedere doar doi sori, ceea ce nu li s-a părut deloc bizar, deoarece au mai fost descoperite sisteme solare binare și, mai rar, chiar cu trei stele. Însă, la o analiză mai amănunțită, aceștia au mai descoperit încă două stele, ceea ce explică și intensitatea luminii.
În limbajul de specialitate al astronomilor, cele patru stele ar fi grupare în câte două perechi: Aa și Ab, respectiv Ba și Bb, prima pereche se află în centrul sistemului, iar cealaltă orbitează în jurul celorlalte două stele, la miliarde de kilometri depărtare.
Însă, conglomeratul de praf și gaze nu gravitează în jurul sorilor, așa cum te-ai aștepta, și are o dispunere perpendiculară față de aceștia. Adică, posibilitatea ca planetele să se formeze în aceste condiții este foarte mică.
Se pare că spațiul cosmic este plin de mistere, de galaxii și de sisteme solare care așteaptă să fie decoperite de om.