Cea mai mare problemă a astronauților ieșiți în spațiu! Le afectează complet mintea!
Nu sunt foarte multe cercetări derulate pe astronauți. Sau cel puțin n-au fost până în perioada modernă. Mai nou, aflăm însă că nu prea suntem gata de curse spațiale spre Marte. Astronauții care petrec mai multe luni în microgravitație au mai mult lichid în creier, acest lucru putând să le afecteze vederea. Și problemele nu se opresc aici, dar aceasta e concluzia unui studiu recent.
e Pământ, gravitația face ca toate lichidele corporale să se îndrepte în jos, spre picioare. Situația nu stă la fel în spațiu.
Fluidele corporale se îndreaptă spre partea superioară a corpului de îndată ce ajungi în microgravitație, după cum a explicat Angelique Van Ombergen de la University of Antwerp din Belgia.
Aceasta și colegii ei au scanat creierele a 11 astronauți ruși înainte și după ce aceștia au mers în spațiu, pentru a afla ce efecte are microgravitația asupra ventriculelor din creier - acele camere unde se află fluidul cerebrospinal.
Au descoperit că atunci când astronauții se întorceau acasă, volumul ventriculelor s-a mărit cu până la 11% pentru a permite fluidului în exces să aibă loc. Chiar și la distanță de șase luni, ventriculele erau cu 6% mai mari decât în momentul dinaintea lansării.
Cercetătorii au descoperit că există o legătură între volumul ventriculelor și pierderea acuității vizuale. Cu toate astea, legătura nu s-a dovedit a fi suficient de puternică pentru a arăta că timpul petrecut în spațiu este cauza problemelor de vedere de care se plâng atât de mulți astronauți.
Van Ombergen a spus că descoperirea ar trebui să servească drept motivație pentru studii ulterioare.
"Trebuie să verificăm cu adevărat creierul, să verificăm sistemul vizual, să verificăm cunoașterea, pentru că nu știm dacă [spațiul] are vreun efect asupra lor, și să verificăm oamenii care petrec diferite durații de timp în spațiu pentru a vedea dacă efectele continuă să crească", a mai zis Van Ombergen. "Momentan, nimeni nu știe".