Ce se întâmplă în corpul uman dacă mâncăm carne FABRICATĂ în laborator? Pro și contra
Discuțiile tot mai aprinse legate de o posibilitatea ca Uniunea Europeană să legalizeze utilizarea în scop alimentar a cărnii fabricate în laborator readuce în discuție o polemică mai veche, legată de posibilele efecte pe care acest aliment l-ar avea asupra organismului uman. Susținătorii spun că ne-am putea regla astfel multe probleme de alimentație pe care le avem, în timp ce adversarii sunt de părere că am deschide poarta spre noi boli și afecțiuni.
PRO - CARNEA DE LABORATOR, FORMULA PERFECTĂ: FĂRĂ BOLI, FĂRĂ ACIZI GRAȘI
Carnea de laborator ar putea fi soluția față de apetitul nostru pentru proteine. De exemplu, s-ar putea ajusta raportul dintre colesterolul bun și rău și acizii grași dintr-un produs.
„Am descoperit că există o mulțime de modalități de a ajusta produsul final pe baza a ceea ce facem în acea etapă, cum ar fi hrana pe care o dăm celulelor și unele dintre deciziile și procesele de producție prin care trecem”, a explicat Steve Myrick, vicepreședinte al unui start-up american care vrea să intre pe piața cărnii de laborator, citat de Natural History Museum.
Un alt mare avantaj al cărnii alternative este că nimic nu se irosește. Prin procesul de fabricație în cultură celulară, oamenii de știință produc doar ceea ce este necesar și omit creierul, oasele și pielea. Asta în condițiile în care, potrivit sursei citate, oamenii ar folosi, pentru alimentație, doar aproximativ 3% din materiile prime dint-o vacă.
CONTRA - CARNEA DE LABORATOR, PORTIȚA PENTRU DOVERSE FORME DE CANCER
În schimb, adverăsarii consumului de „carne” cultivată în laborator susțin că ar exista mai multe probleme legate de sănătatea umană asociate cu această nouă metodă de producție, în special că aceste linii celulare modificate genetic ar putea prezenta caracteristicile unei celule canceroase.
Deși aceste companii nu dezvăluie prea multe publicului despre metodele lor de procesare, brevetele lor publice dezvăluie crearea de celule oncogene sau care cauzează cancer.
Un brevet Memphis Meats pentru crearea liniilor celulare pluripotente modificate implică activarea sau inactivarea diferitelor proteine responsabile de suprimarea tumorii. Un alt brevet descrie utilizarea factorilor de creștere, un proces ce ar putea duce la dezvoltarea celulelor asemănătoare cancerului în produsele din „carne” cultivate în laborator. În plus, este posibil ca anumiți factori de creștere să poată fi absorbiți în fluxul sanguin după digestie, potrivit Center for Food Safety.
O desciere simplistă a procesului de fabricație ar suna cam așa
Celula este plasată într-un rezervor mare din oțel inoxidabil numit cultivator, unde este hrănită cu nutrienți până când se împarte și crește. Celule npu formate primesc, de asemenea, componente ale factorului de creștere, care sunt semnale care îi spun ce să facă.
Procesul durează două până la trei săptămâni, în funcție de tipul de carne produs. În cele din urmă, celulele cresc într-o bucată întreagă de carne și sunt modelate în burgeri, nuggets sau fâșii de pui.
în 2020, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a autorizat pentru prima dată un produs din carne cultivat în laborator, dezvoltat de o start-up din California, ca fiind sigur pentru consumul uman.
Vineri, purtătorului de cuvânt al Comisiei UE a afirmat că forul european este "de acord cu alimentele cultivate în laborator, atâta timp cât respectă standardele noastre nutriționale”.