MENIU

Ce se întâmplă dacă bei un pahar cu apă pe zi. Răspunsul te va şoca

Apă plată

Apa este mai mult decât importantă pentru starea generală de sănătate a organismului. Suntem apă! Ce s-ar întâmpla dacă ai bea numai un pahar de apă pe zi? 

Organismul uman depinde de apă pentru a supraviețui, fiecare celulă, țesut și organ au nevoie de această substanță, pentru a funcționa bine. De exemplu, știai că apa te ajută să elimini toxinele prin urină, transpirație și scaun? Sau că îți menține temperatura în limite normale, îți protejează articulațiile și țesuturile sensibile?

În plus, apa din corp transportă nutrimentele la celule, fiind o componentă importantă a sângelui. Sângele este format din 45% eritrocite și 54% plasma. Plasma conține 92% apă, iar celulele roșii au o concentrație de apă de aproximativ 64%, prin urmare, apa menține volumul vascular și permite circulația sângelui, funcții esențiale pentru diferite organe.

Când nu consumi suficientă apă, te confrunți cu deshidratare, o situație deloc plăcută, a cărei simptome variază de la ușoare - dureri de cap - la grave - leșin sau probleme renale. Deshidratarea, fie ea și ușoară, te lasă obosit și fără energie, așa că, în loc să îți mai faci o cafea, când te simți astfel, mai bine alegi să bei o cană de apă.

Un număr îngrijorător de persoane consumă un singur pahar de apă pe zi, în pofida recomandărilor emise de medici și nutriționiști!

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă ca femeile să consume aproximativ 1.6 litri de lichide, iar bărbații să consume aproximativ 2.0 litri de lichide pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 8 pahare de 200 ml pentru o femeie și 10 pahare de 200 ml pentru un bărbat.

Deși numărul standard de pahare recomandat în general este de 8 pahare de apă pe zi, dimensiunea corpului, greutatea, temperatura din mediul exterior, gradul de activitate fizică, toate joacă un rol în determinarea cantității de apă de care ai nevoie (de exemplu, dacă faci mișcare într-o zi caniculară, vei avea nevoie să bei mai multă apă).

Un procent de aproximativ 20% din cantitatea de apă pe care o primești zilnic provine din alimente, prin urmare regula cunoscută de majoritatea persoanelor implică un consum de 2 l de apă pe zi. În cazul în care te simți însetat, înseamnă că ești deja deshidratat; nu aștepta până când simți nevoia să bei, soarbe cantități mici pe parcursul zilei pentru a-ți menține hidratarea.

Pe termen scurt, primul simptom resimțit în urma instalării deshidratării este reprezentat de sete și uscăciune a gurii. O scădere în volumul de sânge cauzată de o hidratare insuficientă conduce la activarea receptorilor din pereții vaselor de sânge, precum și emiterea unui semnal care va stimula centrul de sete din creier (o structură care răspunde la cantitatea de sare din sânge).

La persoanele vârstnice, din cauza procesului de îmbătrânire, senzația de sete poate să apară mai târziu. Pe termen lung, însă, vor apărea și alte simptome extrem de neplăcute, după cum urmează:

Pielea nu va mai arăta la fel de bine - volumul de apă din organism menține suplețea pielii; atunci când nu consumi destulă apă, colagenul (țesutul elastic) din piele se poate crăpa și lipi la loc, crescând vizibilitatea ridurilor. De asemenea, o piele uscată îți dă senzația că strânge, este iritată și conferă senzație de mâncărime. Atunci când pielea devine deshidratată, se va congestiona și se va descuama;

Devii predispus la accidente - când ești deshidratat, te afli expus unui risc de hipo sau hipertermie, pentru că organismul nu se va mai putea termoregla corespunzător. Lichidele sunt esențiale și pentru lubrifierea articulațiilor și căptușirea organelo;

Greutatea corporală poate crește și te poți simți balonat - un consum insuficient de apă conduce, în mod paradoxal, la retenție de apă. De asemenea, apa de ajută să te simți sătul, scade pofta de alte alimente nesănătoase și contribuie la creșterea gradului de ardere a caloriilor;

Foame și poftă de dulciuri - în continuarea punctului anterior, se pare că un semn al deshidratării este reprezentat și de senzația de foame (deshidratare ușoară), respectiv de pofta de dulciuri, deoarece ficatul are probleme în descompunerea glicogenului în glucoză pentru fluxul sanguin;

Mușchii pot dezvolta crampe musculare - apa menține echilibrul de sodiu și potasiu pentru a regla cantitatea de lichid care intră și iese din celule. În cazul deshidratării, acest echilibru este tulburat și apar crampele musculare (circulația sanguină, în lipsa apei, nu este realizată corect la nivelul sistemului muscular);

Dureri de cap - deși durerea de cap poate avea multiple cauze, printre acestea se includ și deshidratarea, din cauza unei micșorări temporare a creierului ca urmare a pierderii de lichid din corp;

Vei avea probleme cu concentrarea - 80% din creier este compus din apă, așadar, când bei doar un pahar de apă pe zi, acesta va fi cu siguranță afectat. Nu te vei mai putea concentra și nici atenția ta nu va mai atinge cotele maxime, percepând sarcinile zilnice drept mult mai dificile;

Stare de letergie și somnolență - celulele corpului au nevoie de apă pentru diverse procese metabolice, inclusiv pentru descompunerea alimentelor consumate în energie utilizabilă; când nu există suficiente lichide, organismul va trebui să lucreze mai mult decât ar trebui pentru a genera apa necesară acestor procese.

Sursa