Ce este microînșelatul - microcheating? Curentul TikTok face furori printre tinerii generației Z, dar le poate compromite afectivitatea
Faptul că platformele de socializare au schimbat viața sentimentală a oamenilor, de la adolescenți până la adulți, nu mai reprezintă un secret. Un termen relativ nou, care a apărut în urmă cu câțiva ani, dar acum se pare că a ajuns la apogeu printre tinerii generației Z - născuți în primul deceniu al acestui mileniu este „microcheating” - microînșelatul. Este vorba de gesturi minore, precum ascunderea mesajelor de la partener sau flirtul cu alte persoane, fie cu scopul deliberat de a-i crea acestuia impresia că este înșelat, fie pentru a sugera o stare de nepăsare într-o relație.
Noul obicei a generat milioane de videoclipuri TikTok, dar un expert a avertizat că există riscul real ca tinerele femei să devină dependente de controlul coercitiv asupra partenerului, dar să cadă și ele pradă un forme de control, potrivit unei analzie Daily Mail.
Într-un videoclip, creatoarea de conținut Nas Brown definește fenomenul ca fiind implicarea în anumite tipuri de comportament „cu cineva din afara relației tale" ca și cum "ar fi din relația ta". Astfel de gesturi includ trimiterea de fotografii și împărtășirea „gândurilor și sentimentelor intime” cu altcineva decât partenerul tău.
REGULILE MICROCHEATINGULUI, EXPLICATE DE O TÂNĂRĂ DE 21 DE ANI
O altă influeseriță britanică, Annabelle Knight, a explicat că „deși este în tendințe pe TikTok în acest moment, microînșelarea nu este un concept nou. „Această formă virală de socializare descrie în general comportamente care nu sunt clasificate ca o înșelare explicită prin vorbe sau sau acțiuni fizice. Este mai mai degrabă ceva emoțional. De exemplu, ar putea fi să-ți placă fotografiile cuiva din rețelele sociale, să rămâi în contact cu un fost, să urmărești pe cineva pe care îl găsești atrăgător și care nu este partenerul tău sau să ai prietenii strânse cu sexul opus în relațiile heterosexuale. Ar putea fi, de asemenea, comportamente prin care cineva își ascunde relația, lăsând-o deschisă și față de altcineva, cum ar fi să nu arate că are partener pe rețelele de socializare sau să minimizeze o relație în conversație.
Vedetă TikTok Brogan Perry, în vârstă de 21 de ani, a enumerat ceea ce ea consideră a fi semne definitorii ale microînșelăciunii:
- să rămâi prieten cu un fost partener;
- să ascunzi mesaje;
- să-ți vorbești de rău partenerul în discuții cu alte persoane;
- unul dintre parteneri să caute alinare, în cazul unei crize în cuplu, în brațele altei persoane de sex opus.
Tânăra observă faptul că este important să menții comunicarea cu partenerul tău și că fiecare relație este diferită.
CE SPUN EXPERȚII? RISCUL SĂ DEVII O PERSOANĂ NESUFERITĂ ESTE REAL
Psihologul relațional Limor Gottlieb, de la Universitatea Brunel din Londra, a avertizat că, deși este bine să ai limite într-o relație, nu ar trebui să urmezi "regulile" microînșelăciunii.
„Oamenii care sunt atrași de acest tip de conținut pot fi deja nesiguri în relațiile lor, în special persoanele cu un stil de atașament anxios. Este acel tip de comportament al cuiva care are o teamă profundă de abandon, iar aceasta stare poate căpăta aspecte obsesive. Oamenii anxioși vor să-și monitorizeze îndeaproape partenerii și caută să le fie în apropiere tot timpul. Studiile, inclusiv ale mele, arată că (...) această tendință ar putea crește conflictul în relație și, în unele cazuri, poate duce la violență", a explicat psihologul, pentru Daily Mail.
Soluția specialistului este dialogul între parteneri și atrage atenția că dacă microînșelatul a devenit un comportament asumat, persoana respectivă poate avea probleme serioase pe măsură ce se maturizează.