Ce este, de fapt, BRAGA? Unde se mai prepară în România?
Braga a fost una dintre cele mai renumite băuturi răcoritoare din România, înainte de apariția băuturilor carbogazoase. Chiar dacă acum este mai mult o pagină de istorie, băutura preparată prin fermentarea mălaiului se mai comercializează în câteva orașe în general în sudul dunărean.
Braga este o băutură răcoritoare 100% naturală, cu gust acrişor, produsă din mălai, făină intermediară, miere de albine şi zahăr, cunoscută în ţara noastră din perioada Imperiului Otoman. În urmă cu un secol, era băutura răcoritoare la modă, cu gust acrișor și miros specific, o variantă de consum agreabil pentru un buzunar mai strâmt, bună de păcălit sărăcia.
Braga își are originile în Mesopotamia de acum 8.000-9.000 de ani, dar în perioada Imperiului Otoman s-a răspândit în Munţii Caucaz şi în Balcani.
Locuri din România, unde, încă, se mai găsește braga
În Slatina, cofetaria „La atletul albanez” încă se mai vinde braga, potrivit TravelStory Lumidee. Aici au intrat, de-a lungul vremii, poetul Ion Minulescu, Nicolae Ceauşescu, dar şi personalităţi post-decembriste. Proprietarul ține încă secretă reteța moștenită din tată'n fiu.
Braga se mai fabrica si la Drobeta-Turnu Severin, unde trei familii de turci din legendara insulă Ada Kaleh țin la rețeta fără cusur. La formula tradițională de făină de mei, porumb sau secară, se mai adaugă câteva ingrediente, „sarea si piperul” băuturi, dar acestea sunt secretele care ajută la păstrarea gustului său inconfundabil.
În Galaţi mai sunt, doar două făbricuţe de bragă. Una dintre ele, vine cu o reţetă de inspiraţie armenească şi este făcută chiar în laboratorul care deservea cândva cofetăriile comuniste.
Cealaltă, are un altfel de parfum, parcă mai aproape de adevărata tradiţie, căci este făcută după vechea reţetă de familie a unor româno-turci, descendenți a unei adevărate dinastii de bragagii.