MENIU

Ce ascunde de fapt pofta de dulciuri

<p>Ce ascunde de fapt pofta de dulciuri</p>

Dependenta de zahar este o problema cu care se confrunta o mare parte din populatie in zilele noastre. Din pacate, companiile producatoare de mancare si de bauturi racoritoare ne expun la acest pericol constant.

Tocmai din aceasta cauza, tot mai multi oameni resimt zilnic pofta de dulciuri. In plus, intreaga omenire este supusa riscurilor obezitatii, ale diabetului sau ale bolilor cardio-vasculare cauzate de consumul de zahar, noteaza ele.ro.

Insa ceea ce nu stiu majoritatea oamenilor este ca pofta de zahar se poate trata, daca afli exact ce o provoaca.

Iata care sunt cauzele ce stau la baza nevoii de a consuma zahar si cum le poti preveni sau vindeca:

Sindromul premenstrual

Peste 65% din populatia feminina sufera de sindromul premenstrual, care se manifesta prin dereglari fizice sau psihice dupa ovulatie, adica incepand cu a 14-a zi a ciclului menstrual. Tulburarile hormonale din aceasta perioada se pot manifesta prin nevoi alimentare exagerate.

Uneori, se intampla ca pofta sa fie de dulce, iar de cele mai multe ori femeile la care se manifesta simt nevoia sa o potoleasca imediat si aleg acele alimente care elibereaza rapid zaharul in organism, cum sunt bomboanele sau ciocolata.

Pentru a putea preveni consumul excesiv de zahar in asemenea situatii, asigura-te ca iti asiguri toti nutrientii necesari din mancare sanatoasa si mentine-ti energia, respectiv glicemia la un nivel constand, mancand mai des si mai putin.

Carentele mineralelor din organism

Mentinerea unui nivel stabil si optim al glicemiei se datoreaza existentei in organism a 5 minerale: magneziu, crom, mangan, zinc si vanadiu. Magneziul, cromul si zincul sunt cele mai importante dintre ele, iar lipsa lor poate cauza scaderi bruste ale glicemiei.

In cazul in care simti o pofta acuta si constanta de dulce, fa-ti niste analize ale sangelui, pentru a depista daca este vorba despre carentele de minerale din organism. Medicul te va sfatui ce suplimente nutritive sa-ti administrezi, astfel incat sa-ti scada nevoia de zaharuri.

Oboseala cronica

Lipsa somnului poate determina scaderea energiei. Si cum sursele noastre de energie sunt odihna si hrana, tendinta este ca atunci cand suntem obositi sa mancam mai mult, mai caloric, mai bogat in zaharuri.

Oboseala cronica scade nivelul glicemiei din sange, iar efectul este tocmai pofta acuta de alimente dulci. Daca ai motive sa crezi ca acesta este motivul pentru care consumi multe dulciuri, impune-ti un program de odihna constant si respecta-l cu strictete.

Depresiile si stresul

Depresia produce o reactie in organism care te face sa iti fie pofta de dulciuri: scaderea nivelului de serotonina. Denumita si hormonul fericirii, aceasta reactioneaza pozitiv la stimularea cu zaharuri, motiv pentru care in momentele cand te simti deprimata ti se face pofta de dulciuri.

Eliberarea adrenalinei este principalul efect pe care stresul il are asupra organismului. Pentru a putea face fata nivelului crescut al acestui hormon, corpul uman are nevoie de energie. Si cum dulciurile asigura energizarea imediata, pofta de dulciuri este perfect justificata.