MENIU

Care sunt cele 10 semne care te pun în alertă că ai prieteni toxici

Unele prietenii pot deveni toxice. Foto/Profimediaa

Deși prieteniile sunt cele care ne aduc bucurie, există și cazuri în care relațiile de prietenie pot deveni toxice și dăunătoare pentru bunăstarea noastră emoțională și mentală.

1. Acești oameni sunt în mod constant negativi

Simți că unul dintre prietenii tăi te seacă de energie și ești obosit după o întâlnire cu el? Un motiv ar putea fi pesimismul acestuia. Dacă o persoană apropiată găsește mereu partea negativă a unei situații și se plânge frecvent de ce i se întâmplă, ar fi bine să reduci interacțiunile. Această atitudine nu îți va face bine pe termen lung, iar tu nu îi poți schimbă perspectiva.

2. Știi că ai prieteni toxici dacă au un comportament manipulator

Deoarece oamenii toxici se gândesc adesea la ei înșiși în primul rând, vor descoperi cu abilitate modul în care compania ta le poate aduce beneficii – fie că este vorba de beneficii financiare, sociale etc.

Prietenii toxici pot utiliza manipularea emoțională pentru a obține ceea ce își doresc. Ei pot folosi vinovăția, șantajul emoțional sau alte tactici pentru a te controla. Poate că ești mai realizată decât ei în anumite domenii (în dragoste, profesional sau financiar), prin urmare prietenul toxic s-ar putea folosi de acest statut pentru a câștigă influență.

În acest caz, nu le pasă cu adevărat de ține că persoană, ci doar folosesc asocierea cu ține în interes propriu.

3. Nu-și arată sprijinul

Prietenii adevărați sunt acolo pentru ține în momentele dificile, dar prietenii toxici pot dispărea sau pot fi lipsiți de empatie când ai nevoie de ajutor. Ia aminte la cei care sunt cu adevărat acolo și te felicita, sunt cu adevărat mândri și te susțin, atunci când realizezi ceva de valoare în viață. Dacă ai un prieten presupus „bun” care tace brusc pe parcursul victoriilor tale, atunci acest lucru în sine este foarte revelator.

Oamenii toxici nu vor că cei apropiați să reușească; nu vor să fie lăsați în urmă. Prin urmare, ar putea deveni invidioși și disprețuitori față de realizările tale, minimalizându-le în mod constant sau ignorându-le cu totul.

4. Îți încalcă limitele

Știi clar că ai prieteni toxici în jur dacă aceștia încalcă în mod repetat lucrurile despre care ai spus că nu dorești să vorbești sau nu dorești să le faci. Ține la distanță aceste persoane, căci pe termen lung o relație cu ei va fi extrem de dificilă. Nu trebuie să fii pe placul nimănui, ci este suficient să fii tu însăți, iar prietenii reali din viață ta îți vor rămâne alături.

5. Prietenilor toxici le place să bârfească

Atunci când cineva vorbește cu ține despre alții, probabil că și despre ține va bârfi când va avea ocazia. Prietenilor toxici le lipsește adesea integritatea de a păstra secretă o informație confidențială; înclinația lor de a bârfi va ieși la iveală.

6. Întârzie frecvent

Oamenii toxici au tendința de a se pune pe ei înșiși pe primul loc. Dacă ai prieteni care întârzie fie când e vorba să va întâlniți sau întârzie să îți înapoieze ceva ce ai împrumutat, ori nu se țîn de cuvânt într-o anumită privința, exclude-i din viață ta. Dacă observi că un prieten nu-și respectă promisiunile în mod constant sau că întârzie anormal de mult la întâlniri, ar fi bine să îi spui înainte că lucrurile să scape de sub control. În urmă discuției, poți vedea dacă atitudinea se schimbă. În caz contrar, nu îi pasă suficient de prietenia voastră.

7. Cauzează stres și anxietate

Relația cu un prieten toxic poate provoca stres, anxietate și chiar depresie. Te simți mereu epuizată emoțional în prezența lor. De ce ai vrea să îți pierzi timpul cu astfel de persoane?

8. Știi că ai prieteni toxici dacă ei te critică mereu

Nu vor să le iei față, așa că vor face tot ce le stă în putință pentru a-ți atacă subtil stimă de sine. Fac glume sarcastice sau denigratoare? Nu îți oferă sprijin sau încurajare și te fac să te simți nesigură? Acești prieteni toxici se simt amenințați de ține și critică în mod constant și negativ alegerile, aspectul sau abilitățile tale. Alege să împărtășești cât mai puține lucruri cu astfel de oameni.

9. Comunica selectiv

Ai o prietenă care devine comunicativă doar atunci când are nevoie de ajutor sau trece prin ceva? Ai devenit psihologul ei gratuit? Acest tip de oameni vor domină conversația, folosind orice feedback drept combustibil pentru a susține un întreg monolog. Iar atunci când vine și rândul tău să îți expui problemele, nu mai sunt atenți. Dacă ai o asemenea prietenă, e bine să nu te deschizi prea mult în față ei, căci nu îți va fi alături la greu.

10. Pur și simplu nu te simți bine în jurul acestor prieteni toxici

Instinctul tău e primul care îți va spune că ceva este în neregulă într-o relație de orice fel. Începe prin a reflectă asupra relației tale cu o anumită persoană și asupra modului în care te simți în prezența să. Încercarea de a înțelege din ce motiv te simți stresat sau nefericit în prezența lor este primul pas. Dacă simți, în adâncul sufletului, că această relație nu îți aduce beneficii, nu forță situația. Cu siguranță există alți oameni în jurul tău mult mai potriviți pentru ține.

SURSA

Mai multe articole despre:
prietenii toxice relatii toxice relatii barfe