BOMBELE din cămară: 8 alimente care se strică înainte să expire termenul de pe ambalaj. Aruncă-le înainte să îți afecteze sănătatea!
Le păstrezi în cămară fiind încredințat că sunt sănătoase și vor da gust și savoare meselor tale. Ce nu știi însă este că aceste alimente se strică înainte să expire termenul de valabilitate, drept pentru care s-ar putea să facă mai mult rău decât bine. Prin urmare, dacă și tu le ții pe raft de luni bune, acum este momentul să le arunci!
Fiecare dintre noi probabil că încearcă să curețe frigiderul în mod oarecum regulat. Dar cămara? Uhh, asta e altă poveste.
Dar doar pentru că alimentele din cămară nu au devenit verzi sau urât mirositoare, asta nu înseamnă că ele sunt, de fapt, proaspete și gata de a fi consumate. Făina, uleiul de măsline, condimentele și cerealele se pot deteriora înainte ca termenul de valabilitate de pe ambalaj să expire! Contactul cu aerul odată ce ambalajul este desfăcut face ca unele dintre aceste produse să oxideze, să își schimbe gustul sau mirosul. Umiditatea crescută sau lumina în exces a soarelui pot afecta și ele calitatea acestor produse, potrivit prevention.com.
Iată 8 "vinovați" obișnuiți care probabil au stat prea mult timp în dulapul tău și "semnele" pe care îi dau aceștia că este timpul să-i arunci.
1. Uleiul de masline
Majoritatea uleiurilor de măsline au o dată limită de utilizare trecută pe etichetă, dar aceasta se aplică numai dacă uleiul este nedeschis. Odată ce desfaceți capacul, expunerea la lumină și aer face ca uleiul de măsline să devină rânced (și să-și piardă potența antioxidantă). Dacă uleiul pe care îl folosești a stat în cămară mai mult de câteva luni, probabil că propritățile sale au fost alterate. Veți ști cu siguranță asta dacă aspectul și mirosul său se schimbă, are gust rânced, mucegăit, oțețit sau metalic.
2. Făina
Dacă a trecut ceva timp de când nu ai mai copt nimic, s-ar putea ca făina să nu mai fie bună. Făina universală va rămâne proaspătă timp de până la opt luni după data limită de pe ambalaj, în timp ce făina integrală (cum ar fi grâul integral sau secară) va dura până la șase luni. (Uleiurile naturale din cereale integrale fac ca făinurile integrale să se strice mai repede.) S-ar putea să înceapă să miroasă puțin ciudat după aceea, așa că ar fi bine să o aruncați.
3. Fulgii de ovăz
Cerealele integrale (cum ar fi orezul brun sau quinoa) vor rezista foarte bine în cămară timp de un an sau doi. Dar cerealele care au fost procesate într-un fel - cum ar fi ovăzul - riscă să se strice mai devreme. Așa că tratați-le ca pe făina integrală și aruncați-le după 6 luni, sau mai devreme dacă încep să aibă un miros învechit sau acru.
4. Ierburile uscate și condimentele
Ierburile și condimentele vechi nu sunt neapărat dăunătoare pentru sănătate. Dar după un an sau doi, pot începe să-și piardă potența. Veți afla dacă merită păstrat nucșoara sau oregano, frecând ușor condimentul între palme și simțind mirosul pe care îl emană. Dacă mirosul este estompat, atunci poate că este timpul pentru niște condimente proaspete.
5. Nucile și semințele
Ce faci cu pungile gigantice de nuci sau semințe de floarea soarelui achiziționate la reducere? Dacă au stat în cămară mai mult de 6 luni, probabil că subt râncede. Cât despre nucile măcinate sau semințele precum făina de migdale sau de in? Puțini știu că acestea ar fi trebuit să fie ținute la frigider imediat ce le-ai adus acasă. Dacă le-ai depozitat pe un raft, în dulap mai bine de câteva săptămâni, probabil că sunt deja râncede, s-au umezit și și-au schimbat gustul și, evident, și mirosul.
6. Cerealele
Cutiile sigilate vor dura până la 8 luni după expirarea termenului de valabilitate. Dar odată ce le deschizi, fulgii de porumb încep să se înmoaie și își pierd aroma. Veți ști sigur că cerealele voastre nu mai sunt bune de mâncat dacă o bucată nu face zgomot atunci când încercați să o rupeți. Dacă nu vă face plăcere să mâncați alimente cu gust și aspect de carton la micul dejun, scăpați de toate cutiile deschise pentru o perioadă mai mare de 4 luni.
7. Pesmetul
Deoarece este deja uscat, vor rezista mult mai mult decât pâinea. Dar pesmetul vechi este predispus la mucegai, mai ales dacă intră umezeală în recipientul în care ăl depozitați. Dacă aveți cumpărată o pungă de pesmet de mai mult de 6 luni, este timpul să vă luați la revedere de la ea.
8. Praful de copt și bicarbonatul de sodiu
Credeți sau nu, acele mici canistre nu vor dura de fapt pentru totdeauna. După aproximativ doi ani, praful de copt și bicarbonatul de sodiu pot începe să-și piardă din potență și să se încurce cu textura și consistența produselor de copt. Dacă au depășit data de expirare – sau observați că fursecurile sau brioșele tale ies dintr-o dată din cuptor ca niște pucuri de hochei – aruncă-le. (Bicarbonatul de sodiu nu este doar pentru copt. Iată 10 tratamente de înfrumusețare geniale pe care le poți face cu chestiile pudrate.)