MENIU

Bărbatul care a salvat viețile a peste două milioane de bebeluși

Bărbatul care a salvat viețile a peste două milioane de bebeluși

Sângele unui australian în vârstă de 74 de ani ajută nou-născuţii aflaţi la un pas de moarte. James Harrison este posesorul unui tip rar de sânge, având în plasmă un anticorp care ajută bebeluşii să supravieţuiască maladiei Rhesus. 

Un australian în vârstă de 74 de ani donează de 56 de ani şi a salvat până în prezent vieţile a peste două milioane de nou-născuţi. James Harrison are un anticorp în plasmă care ajută copiii bolnavi de maladia Rhesus, o formă severă de anemie, determinată de incompatibilitatea dintre sângele mamei şi cel al fătului. Până acum, bărbatul a ajutat multe mame să nască bebeluşi sănătoşi, inclusiv pe fiica sa, Tracey, scrie odditycentral.com

"Unu la două milioane"

Harrison donează sânge de la vârsta de 18 ani.„Omul cu braţul de aur" sau „unu la două milioane", după cum a fost supranumit de către medici, face gestul salvator o dată la câteva săptămâni. În peste jumătate de secol, bărbatul a donat de aproximativ 1.000 de ori. Însă hotărârea de a deveni donator a luat-o de la 14 ani, când a suferit o intervenţie chirugicală pe torace, urmată de trei luni de spitalizare, situaţie în care avut nevoie de transfuzia a 13 litri de sânge. „Am stat în spital timp de trei luni, iar sângele pe care l-am primit mi-a salvat viaţa. Aşa am decis că la 18 ani voi începe să donez", declară e.

Când a început să doneze, iar medicii au descoperit anticorpul din sângele său, acesta a fost considerat atât de valoros, încât viaţa lui James Harrison a fost asigurată pentru 1 milion de dolari australieni. La acea vreme, mii de copii mureau în Australia de boala Rhesus, iar mulţi alţi nou-născuţi sufereau leziuni cerebrale permanente din această cauză. Sângele lui a fost administrat direct copiilor cu probleme de incompatibilitate Rh, dar a stat şi la baza dezvoltării unui vaccin numit Anti-D, capabil să protejeze bebeluşii de efectele maladiei Rhesus. Pentru descoperirea acestui vaccin, Harrison s-a oferit voluntar unei serii de teste.

De când s-a descoperit că sângele său poate vindeca, acesta a fost administrat la sute de mii de femei, dar şi copiilor nou-născuţi, pentru a împiedica dezvoltarea maladiei. Medicii spun că până în prezent bărbatul a salvat 2,2 milioane de copii. „Nu m-am gândit niciodată să mă opresc. Niciodată", afirmă australianul.

Mai multe articole despre:
bebeluşi bărbat milioane salvat vieţi