MENIU

Actul de căsătorie al lui Napoleon cu Josephine, scos la licitație

Celebrul act prin care viitorul împărat Napoleon Bonaparte își unea destinul cu fosta iubită a lui Barras, omul forte al Directoratului, va fi principala atracție a celui de-al doilea jubileu imperial (bicentenarul nașterii Josephinei de Beauharnais), care se va desfășura la 20 și 21 septembrie, la Rueil-Malmaison (Franța), relatează lefigaro.fr.

Istoria a consemnat o ceremonie organizată în pripă: La 9 martie 1796, Napoleon Bonaparte, general șef al armatei interne, se căsătorea cu Marie-Josephe-Rose Detascher, văduva lui Alexandre de Beauharnais, ghilotinat în timpul Terorii. Ora 10 seara era destul de neobișnuită pentru astfel de evenimente. Bonaparte era bărbatul providențial ales de Barras, pentru a impune ordinea în Republica amenințată de monarhiile europene.

Josephine era cu șase ani mai mare decât Napoleon, însă ofițerul stării stării civile l-a îmbătrânit pe soț cu un an și a întinerit mireasa cu patru. S-au păstrat multe scrisori de dragoste dintre cei doi soți, pline de pasiune și chiar erotice. Căsnicia lor a fost plină de greșeli și iertări. Din păcate, Josephine nu i-a dăruit copii, dar Napoleon s-a gândit mult înainte să o repudieze. În cele din urmă, el și-a sacrificat dragostea și a divorțat la 10 ianuarie 1810. După câteva luni, împăratul s-a recăsătorit cu Marie-Louise de Austria, dar, așa cum era stipulat în actul de despărțire, Josephine a rămas împărăteasa francezilor.

Cu ocazia bicentenarului morții Josephinei de Beauharnais (29 mai 1814), la 20 și 21 septembrie va avea loc o licitație în cadrul căreia va fi propus spre vânzare, printre alte amintiri istorice, celebrul act de căsătorie. Estimat între 80.000 și 100.000 de euro, el este însoțit de o scrisoare a lui Jacques-Louis David, pictorul oficial al lui Napoleon, încheie lefigaro.fr.