Vezi în galeria foto care sunt obiectele de uz casnic pe care s-ar putea să le folosești și tu mai mult timp decât ar trebui:
1. Filtrele de apă
Mulți cred că filtrele de apă nu trebuie înlocuite prea des, fiindcă se curăță singure, așa cum fac și cu apa care trece prin ele. De fapt, ele ajung să se umple de bacterii și nu mai dau randament după o anumită perioadă. Specialiștii recomandă schimbarea lor la aproximativ șase luni. În caz contrar, lichidul esențial vieții nu va mai fi atât de curat pe cât ne-am dori, iar consumul său nu va mai fi la fel de sigur. Dacă nu vrei să îți pui sănătatea în pericol, nu mai folosi același filtru la nesfârșit.
2. Fierul de călcat
Majoritatea instrumentelor de călcat au o garanție de doar un an. După expirarea acestei perioade, fierul nu mai calcă la fel de bine ca la început și vei pierde timp și bani dacă încerci să îl repari. Este adevărat că unele pot funcționa perfect și 10 ani, dar dacă nu este și cazul celui achiziționat de tine, mai bine ar fi să îl schimbi cu unul nou. Nu este o idee bună să îl folosești în continuare, mai ales dacă nu te mulțumesc rezultatele.
3. Lavetele de curățat
Atât lavetele pentru suprafețe, cât și cele pentru mop ar trebui schimbate la fiecare două luni. Dacă nu faci lucrul acesta, podelele tale vor fi din ce în ce mai murdare. Ca să eviți împrăștierea germenilor, trebuie să te asiguri că instrumentele de curățenie sunt întotdeauna dezinfectate și noi. Acestea devin ușor medii propice pentru bacterii, fiindcă rămân mai tot timpul umede.
4. Preșul de la intrare
Ca să ai o casă curată, ai nevoie de un preș de intrare pe care să îți ștergi zilnic talpa de la încălțăminte. Și în el se adună mulți microbi pe care îi culegi din toate deplasările tale. Așa că, ar trebui schimbat regulat, la o perioadă de maxim doi ani. Cel mai bine ar fi să ai două pe care să le alternezi, prelungindu-le astfel durata de viață. Dacă refuzi să îl pui la gunoi, sănătatea ta și a familiei tale va fi în pericol, fiindcă tot mai multe bacterii vor ajunge în locuința voastră.
5. Fețele de pernă
Lenjeriile de pat, saltelele și covoarele sunt mediul perfect pentru acarieni, acele microorganisme vinovate pentru alergiile care nu îți dau pace. Fețele de pernă ar trebui spălate și schimbate săptămânal, apoi aruncate după un an sau doi de folosiri regulate. Există huse speciale pe care le poți cumpăra dacă vrei să împiedici trecerea acarienilor din saltea spre lenjerie. Ai grijă să nu adormi cu părul ud și să umezești și fața de pernă! Dacă faci asta, o vei transforma într-un mediu numai bun pentru înmulțirea acarienilor.
6. Pompa de desfundat
Acest obiect nelipsit din casele oamenilor îți sare în ajutor când o toaleta sau o țeavă se înfundă. Ca să îi prelungești durata de utilizare, nu ar trebui să îl folosești pe același în ambele cazuri. Achiziționează-ți unul pentru WC și unul pentru chiuvetă/cadă. Pompa este funcțională cât timp creează un vid la contactul cu suprafețele. Dacă nu se mai întâmplă acest lucru, înseamnă că s-a slăbit și că nu își mai face treaba. Dacă ai două, eviți să le uzezi extrem de repede.
7. Scaunul auto
Întotdeauna avem tendința de a ne gândi la siguranța copiilor noștri și este normal să le achiziționăm un scaun special pentru mașină. Mulți nu știu că aceste obiecte „expiră”, dacă putem spune așa. Odată cu trecerea timpului, materialele se uzează și scaunul auto nu mai este bun de utilizat. În general, ar trebui aruncat după 5-6 ani, dar fiecare produs are trecută o dată de expirare pe etichetă și te poți orienta în funcție de aceasta. Dacă ai mai mulți copii, nu folosi același suport de mașină pentru toți, fiindcă îi poți expune în fața unor pericole nedorite.
8. Cuptorul cu microunde
Cuptoarele cu microunde funcționează în medie 10 ani. Totuși, dacă nu sunt îngrijite corespunzător sau dacă sunt folosite în mod excesiv, se pot deteriora mai repede. Pentru a te asigura că dispozitivul de încălzire a hranei este încă în stare bună, trebuie să asculți cu atenție sunetul pe care îl scoate. Orice zgomot neobișnuit poate fi un semnal care te anunță că este ceva în neregulă cu el. De asemenea, încetinirea încălzirii alimentelor sau deteriorarea garniturii ușii sunt semnale care îți spun că ar trebui să îl schimbi curând.
9. Perdeaua de duș
Poate crezi că perdeaua de duș nu ar trebui spălată dacă nu este confecționată dintr-un material textil. Ei bine, este recomandat să o cureți în fiecare lună sau măcar la fiecare două-trei luni. În cauzl în care apar pete de mucegai și nu se îndepărtează odată cu spălarea, va fi nevoie să o arunci. Trebuie să te asiguri că rămâne mereu întinsă, astfel încât să se usuce după fiecare duș pe care îl faci. Dacă o lași strânsă într-o parte, umezeala nu se va scurge și mucegaiul se va forma rapid.
Sursă text: Divahair.ro