9 obiceiuri esențiale ale persoanelor puternice pe plan psihic
În 1914, laboratorul lui Thomas Edison a ars și ani de muncă au fost distruși. Acest lucru poate fi considerat drept cel mai rău lucru ce i se putea întâmpla lui Edison, dar inventatorul a ales să vadă asta ca pe o oportunitate energizantă, care să îl facă să reconstruiască și să reexamineze mare parte din munca sa. Edison ar fi spus atunci “Slavă Domnului că toate greșelile au fost arse. Acum putem începe de la capăt.”
Abilitatea de a face față emoțiilor și situațiilor negative este un element ce ne arată dacă vom fi fericiți și dacă vom avea succes în viață. Aceste persoane pot transforma un obstacol într-o oportunitate și o sursă de creștere. În timp ce s-a vorbit mult despre ce nu fac persoanele puternice pe plan psihic (nu trăiesc în trecut, gândindu-se la succesul altora și plângându-și de milă), nu se vorbește despre ce anume fac ei. Ce tactici folosesc pentru a depăși momentele grele iar și iar?
Iată nouă obiceiuri și practici esențiale ale oamenilor puternici psihici ce te pot ajuta să depășești orice obstacol:
1. Privește obiectiv lucrurile
Există o maximă în vechea filozofie stoică ce spune că "nu există bine sau rău, există doar percepția". Aceasta a fost ulterior adaptată de Shakespeare în replica celebră "nu există nici bine nici rău, dar modul în care gândești despre acel lucru îl face să pară așa."
Modul în care percepem o situație are puterea uriașă de a ne ajuta sau răni. Deseori, reacționăm emoțional și atribuim o părere negativă asupra unei situații, pe când, soluția pentru a depăși o provocare este să privești lucrurile în mod obiectiv.
Poți să ai cel mai bun plan din lume dar dacă nu ai o privire de ansamblu asupra situației, nu prea are importanță.
Tenacitatea mentală se reduce la trei lucruri: percepție, acțiune și voință. În cazul puterii psihice, este nevoie de o anumită structură mintală ce să-ți permită să treci de emoții sau de prima impresie legată de o situație. Cu alte cuvinte, aceste elemente sunt: 1. Percepția ta. Poți să privești lucrurile în mod egal și uniform? 2. Te poți gândi la soluții sau acțiuni creative sau obiective? 3. Ce timp de voință sau determinare poți folosi în vederea acționării în cazul unei situații?
2. Renunță la ideea că totul ți se cuvine
Cu toții merităm să fim fericiți, dar nu merităm o viață lipsită de obstacole și eșecuri. O atitudine ce exprimă această idee – faptul că te gîndești că meriți să obții ceea ce vrei de cele mai multe ori sau chiar întotdeauna – poate să îngreuneze confruntarea cu obstacole când apar și te iau prin surprindere. Aceasta este o problemă foarte des întâlnită la membrii generației tinere. Mulți dintre ei au așteptări nerealiste și nu pot accepta feedback-ul negativ
Acestei generații i s-a insuflat o anumită tipologie de gândire despre modul în care lumea va fi, indiferent de situație. În trecut, nu numai că li se insufla oamenilor o gândire mai modestă, ci și una care te făcea să înțelegi cât de imprevizibilă și inexplicabilă poate fi lumea.
Persoanele puternice mintal recunosc că toate planurile de viitor, și inclusiv viața, pot fi deturnate în orice moment. Ei nu își irosesc timpul gândindu-se că destinul i-a nedreptățit atunci când lucrurile nu merg cum vor ei.
Citește restul sfaturilor pe Fabuloase.ro