MENIU

Totul despre legea dării în plată - Cum poți scăpa de datorii

Totul despre legea dării în plată - Cum poți scăpa de datorii

Legea darii în plata revine în atenția românilor. Mulți dintre aceștia, afectați de pandemie, sunt puși în situația de a scăpa de datorii, prin predarea imobilelor contractate către creditori.

Această lege a fost iniţiată pentru a aduce un oarecare echilibru, între creditori şi debitori. Practic, permite beneficiarilor care se găsesc în incapacitate de plată să poată anula datoria, prin predarea prestației achiziţionate către creditor. Astfel, renunță la bun, la datorie, nu se va mai găsi în situația de a acumula penalităţi pentru neplata la timp a ratei lunare, cheltuieli imputate pentru executare silită, poprire de salarii, s.a.

Avocatul specializat in dare in plata, DRD. CUCULIS ADRIAN, primul din România care a depus o notificare de dare în plată, explică faptul că procedura de dare în plată trebuie aleasă cu multă atenție și doar după consultarea cu un avocat specializat în dare în plată.

Legea nr. 77/2016 a fost concepută să îi ajute pe românii să scape de povara datoriilor şi a executărilor silite. Legii menționate i-au fost aduse completări, prin legea 52/2020, care vine cu patru noi condiţii. Prin revizie a fost adăugat şi lămurit şi termenul de impreviziune. 

Impreviziunea se referă la variaţiile de curs valutar şi de dobândă, care nu pot fi mai mari de 52.6% în decursul a şase luni. La fel, nici valoarea ratei nu poate fi mărită de creditor mai mult de 50% în decursul a şase luni ca urmare a variaţiilor de dobândă sau creștere valutară. Prin introducerea acestei noi prevederi se doreşte protejarea consumatorului care nu mai poate fi executat silit sau inclus în Biroul de Credite odată cu realizarea notificării de dare în plată.

Tot în această adăugire se menționează detalii de scurtare a timpului legat de notificarea notarială. Astfel, timpul trebuie scurtat, perioada de notificare nu poate depăși 30 de zile lucrătoare, sau 90 de zile libere. 

Legea nr. 52/2020 aduce şi noi limite. Dacă înainte nu erau stabilite limite cu privire la valoarea maximă a imobilului dat în plată, acum sunt. Prin acest amendament se prevede că pot fi date în plată doar imobilele cu valoare mai mică de 250.000 euro şi cele pentru care suma creditată este mai mică de 250.000 euro. Un alt aspect lămurit prin noile reglementări este legat de tipul creditului. Pot fi date în plată creditele contractate de consumatori pentru achiziționarea de imobile, construcție, extindere, amenajări, modernizări sau reabilitări de locuinţe, care sunt garantate cu proprietăţi mobilie. 

Adăugirile la legea 77/2016 sunt clare şi cu privire la executarea silită în timpul procesului de dare în plată. Orice acţiune de executare silită aflată în derulare se opreşte automat odată cu iniţierea procesului ştergere a datoriei. În articolul 8 la alineatul 5 sunt dezbătute şi prevederile legate de drepturile şi obligaţiile consumatorului legate de stingerea creanţelor în timpul procesului de executare silită. 

Practic, în baza acestei legi, consumatorii care nu mai pot plăti creditele pentru locuinţe pot şterge datoria predând cheile imobilului contractat, fără a intra în Biroul de Credite, fără a avea popriri pe venituri sau popriri pe alte bunuri. Sunt luate în considerare doar imobilele garantate. 

De mentionat este faptul că și pentru cei executați silit se poate apela la o procedură de contestație la executare prin perimarea executarii silite  și astfel să scăpați de executările silite pe care le aveți.