Sebastian Vlădescu a fost CONDAMNAT la 8 ani şi şase luni de închisoare! Fostul ministru de Finanțe, acuze de luare de mită şi trafic de influenţă
Fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la opt ani şi şase luni de închisoare. Alături de acesta, Cristian Boureanu a luat patru ani şi trei luni de închisoare, în dosarul legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa. Decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.
Instanța Supremă i-a mai aplicat lui Sebastian Vlădescu o pedeapsă complementară de interzicere a unor drepturi cetățenești pe durata executării pedepsei.
Fostul ministru al Finanţelor a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 15 noiembrie 2019 pentru luare de mită şi trafic de influenţă.
Potrivit DNA, dosarul vizează infracţiuni de corupţie săvârşite în perioada 2005-2017, respectiv plăţi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro de către o companie străină, cu titlu de comisioane, unor oficiali români în legătură cu încheierea şi executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.
În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi fostul deputat Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influenţă. De asemenea, au fost trimiși în judecată Mircea Ionuţ Costea (fost angajat la Ministerul Finanţelor şi fost director al Eximbank) - trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită şi Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor) - luare de mită.
Într-un dosar separat, în luna martie, a fost trimis în judecată omul de afaceri Josef Hornegger, care a recunoscut că a dat mită mai multor oficiali români, printre care şi Sebastian Vlădescu.
În mai 2018, DNA a stabilit o cauţiune de 1 milion de euro pentru Vlădescu, iar acesta a pus la dispoziţia procurorilor 1.000.000 de lei şi 100.000 de euro, 3 kg de aur în lingouri (în valoare de 109.740 euro), garanţii imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 488.640 euro și garanţii reale mobiliare asupra unor sume de bani aflate în mai multe conturi bancare.