Motivul pentru care o adolescentă care şi-a ucis pruncul nou-născut NU va face închisoare
Adolescenta din Călui care, în 2019, când avea 16 ani, şi-a ucis pruncul nou-născut, a fost condamnată de Judecătoria Balş la măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 3 luni. De asemenea, tânăra trebuie să urmeze un curs de pregătire şcolară sau de calificare profesională. Noi detalii despre cumplita crimă ies acum la iveală.
Atunci când a fost audiată, fata a recunoscut fapta săvârșită, fiind de acord ca judecata să aiba loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale.
Tânăra a mărturisit că, în cursul lunii august 2018, a întreținut raporturi sexuale cu un bărbat din aceeaşi localitate, după ce, anterior, în cursul lunii aprilie, acesta o amenințase că va arăta părinților ei sau va posta pe rețelele de socializare fotografii în care apărea dezbrăcată. Fotografiile fuseseră făcute de un alt prieten al fetei, scrie gazetanoua.ro.
În cursul lunii decembrie, tânăra a constatat că este însărcinată.
A realizat că era prea târziu să facă întrerupere de sarcină astfel că, a continuat să meargă la școală, însă și-a ascuns sarcina purtând pantaloni cu talie înaltă și bluze largi.
În data de 3 mai 2019, în jurul orei 10.00, adolescenta a început sa aibă dureri de spate, iar în cursul nopții a început să aibă dureri mari în zona abdominală. De frică, fiindcă şi-a dat seama că au început contracțiile, s-a dus în camera de la drum, pentru a nu fi auzită de tatăl său.
În timp ce se afla pe covor, în jurul orei 3.00, fata a născut. Ulterior, a ucis pruncul şi a încercat să ascundă urmele crimei.
În încheierea ataşată sentinţei, magistraţii au explicat de ce au ales să nu o condamne pe fată la o pedeapsă privativă de libertate.
„La alegerea și individualizarea pedepsei aplicate inculpatei, instanța va avea în vedere și dispozițiile art. 74 din Codul penal, astfel că va ține cont de împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii, motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, natura si frecvenţa infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal, nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.
De asemenea, instanța va avea în vedere circumstanțele personale ale inculpatei, vârsta acesteia, respectiv 16 ani, precum și împrejurările de comitere a infracțiunii, respectiv faptul că la momentul comiterii acesteia, inculpata a prezentat diagnosticul «tulburare afectivă emoțională majoră tranzitorie, generată de naștere, agravată de tulburările somatic consecutiv nașterii, discernământul său fiind diminuat».
Astfel, instanța apreciază că în cauză se impune aplicarea unei măsuri educative neprivative de libertate prevăzute de art. 114 alin. 1 din Codul penal, ca urmare a criteriilor mai sus menționate”, se arată în încheiere.