Ministrul Justiției - Cătălin Predoiu a anunțat cine sunt noii şefi ai DNA, DIICOT şi PG
Ministrul Justiției a prezentat, marți, noii șefi ai DNA, DIICOT și Parcetul General. Predoiu: ”reparați vulnerabilitățile, motivați procurorii, combateți toate formele de infracționalitate din zonele de competență”.
Propunerile pentru șefia marilor Parchete: Gabriela Scutea – Parchetul general, Crin Bologa – DNA, Georgiana Hossu – DIICOT.
"Pentru functia de Procuror General: doamna Gabriela Scutea, procuror-șef DNA: Crin Bologa, procuror-sef DIICOT: Georgiana Hossu.
Procedura este în curs, urmează etapa avizării și decizia preșdeintelui României. Voi face câteva precizări cu privire la procedura de selecție. Am desfășurat o procedură laborioas, pe baza analizei unor dosare consistente", a declarat Cătălin Predoiu.
Doamna Gabriela Sutea a avut cel mai solid dosar. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute (...) Proiectul de management al doamnei Scutea a fost cel mai bun dintre toate cele prezentate. Cunoaște bine MCV și este foarte bine cunoscută la Bruxelles. Crin Bologa cunoaște DNA. Prestația la interviu a fost puternică și echilibrată. Aduce garanția că lupta anticorupție va continua energic", a declarat Cătălin Predoiu.
Înainte de susţinerea interviurilor, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirma, pe 14 ianuarie, că principala calitate a candidaţilor la conducerea PÎCCJ, DNA şi DIICOT trebuie să fie capacitatea managerială.
„Ceea ce este important este adecvarea la funcţie, dincolo de stăpânirea legilor, a tehnicilor profesionale, e importantă capacitatea de a conduce un sistem, forţa, echilibrul, viziunea de ansamblu. Sunt lucruri pe care le vom lua în considerare”, spunea Predoiu.
El a adăugat că procedura de selecţie este una transparentă, ce urmăreşte realizarea unei selecţii obiective.
„Este o procedură transparentă, am optat pentru această manieră de desfăşurare a interviurilor pentru a da încredere că încercăm să evaluăm toate faţetele profesionalismului, capacităţii de a conduce sisteme publice ale candidaţilor, cooptând în comisia de interviu mai mulţi specialişti care să vină cu întrebări din diverse unghiuri de abordare, în funcţie de profesiile lor, în funcţie de specializările lor, astfel încât să pot să am o imagine cât mai completă asupra calităţilor pe care le au candidaţii, înainte de a lua decizia eventuală de propunere”, a precizat ministrul Justiţiei.