Începe procesul lui Gelu Oltean, fostul șef al DGIPI, cu o întârziere de peste 3 ani: ședințe de șamanism cu droguri
Curtea de Apel Ploieşti a dispus, marţi, începerea judecăţii pe fond în dosarul în care Gelu Oltean, fost şef al DGIPI, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzat că a organizat împreună cu iubita lui, Vanessa Youness, şi cetăţeanul britanic Thomas Lishman şedinţe de şamanism la care participau zeci de persoane, unde se consumau droguri, respectiv o băutură tradiţională folosită de triburile din Amazon, care provoacă viziuni şi halucinaţii.
Dosarul a fost trimis de DIICOT în instanţă în martie 2020, însă avocaţii celor trei acuzaţi au reuşit să amâne dezbaterile în cameră preliminară invocând diverse vicii de procedură. Conform legii, dezbaterile în camera preliminară ar trebui să dureze cel mult 60 de zile.
În ianuarie 2022, după aproape 40 termene în instanţă, un magistrat de la Tribunalul Dâmboviţa a decis că procesul poate începe pe fond, prin respingerea excepţiilor ridicate de avocaţi, însă inculpaţii au atacat decizia. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Ploieşti, instanţă care a menţinut marţi hotărârea Tribunalului, însă au fost excluse ca probe de la dosar interceptările făcute de anchetatori.
"În temeiul art.347 alin.2 Cpp rap. la prev. art.346 alin.4 Cpp, admite în parte contestaţiile formulate de către inculpaţii Youness Amal - Vanessa, Oltean Gelu Marin şi Lishman Thomas Ivor Mowbray, împotriva încheierii din data de 14.01.2022 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Dâmboviţa în dosarul nr. 1125/120/2020/a1. Desfiinţează în parte încheierea contestată şi, rejudecând, exclude din ansamblu probelor administrate în cursul urmării penale a procesului verbal de redare a convorbirilor interceptate din data de 22.01.2020, cu privire la convorbirile efectuate în data de 14.12.2019, orele 20,16 (filele 391-392, vol.II DUP), precum şi a părţii de pe suportul magnetic pe care sunt stocate aceste convorbiri. În baza Deciziei nr. 22/2018 a Curţii Constituţionale dispune înlăturarea fizică a probelor excluse, precum şi înlăturarea menţiunilor din rechizitoriu referitoare la probele excluse. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate", se arată în decizia instanţei.
În consecinţă, dosarul se întoarce la Tribunalul Dâmboviţa, unde se va desfăşura procesul pe fond.
Gelu Oltean, Vanessa Youness şi Thomas Lishman au fost trimişi în judecată în martie 2020, fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat; punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local pentru consumul ilicit de droguri; desfăşurarea de operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc fără drept; trafic de droguri de mare risc; introducerea în ţară de droguri de mare risc; trafic de produse sau substanţe toxice; efectuarea de operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să se prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Vanessa Amal Youness a devenit cunoscută în spaţiul public după ce a fost trimisă în judecată de DNA într-un dosar legat de licenţele Microsoft, în care era acuzată că ar fi primit un milion de euro, după ce ar fi promis că va interveni pe lângă un înalt demnitar pentru aprobarea unor documente ce priveau licenţele utilizate de Ministerul Educaţiei în şcoli. A fost condamnată la trei ani închisoare, din care a executat doar cinci luni, fiind eliberată pe motiv că faptele erau prescrise.
Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017 şi până la data de 14 decembrie 2019, Gelu Oltean, Vanessa Youness şi Thomas Lishman au iniţiat o structură de crimă organizată, care a acţionat în mod coordonat atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul altor state (Spania, Olanda, Franţa, Mexic) după reguli bine stabilite, pentru o perioadă mare de timp, în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave privind operaţiuni fără drept cu droguri, pentru a obţine direct beneficii financiare consistente şi indirect informaţii care le-au generat alte foloase materiale.
Astfel, în perioada 13 - 15 decembrie 2019, cetăţeanul britanic Thomas Lishman urma să coordoneze în România, împreună cu Vanessa Youness, într-o locaţie ce urma să fie comunicată ulterior participanţilor, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ceai de ayahuasca.
Drogurile urmau să fie consumate la o clinică deţinută de Vanessa Youness într-o comună din judeţul Dâmboviţa.
Ayahuasca este o băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT - dimethyltryptamine - un drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor, ce se regăseşte în tabelul anexa nr. 1 din Legea 143/2000.
Pentru a lua parte la evenimentul din România, participanţii trebuiau să plătească suma de 550 de euro/persoană, dacă acceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane sau 1.100 euro/persoană, dacă participantul dorea să fie cazat singur.
Sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de organizator sau plătite cash la recepţia clinicii. Înscrierea participanţilor se efectua prin completarea mai multor date personale pe un site, ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de către un alt participant la un eveniment anterior.
Activitatea urma să se desfăşoare în judeţul Dâmboviţa, pe parcursul a trei zile, dar a avut loc o singură ceremonie, în data de 13 decembrie 2019, coordonată de şamanul Thomas Lishman, în care participanţii au consumat ceai de ayahuasca cu DMT, evenimentul fiind întrerupt de către intervenţia anchetatorilor.
Vanessa Youness este acuzată de procurori că a deţinut şi a efectuat operaţiuni privind circulaţia unor produse şi substanţe toxice fără drept, cunoscând faptul că ceaiul de ayahuasca, pe lângă DMT, are în conţinutul său şi arsen, aluminiu şi mercur peste limita maximă admisă pentru preparatul pe care l-a administrat participanţilor la ceremonii şi şi-a asumat administrarea către fiecare participant a unei cantităţi de aproximativ 30 ml pe sesiune, considerând, fără niciun temei ştiinţific, că administrarea acestei cantităţi, o dată pe lună sau la intervale de 3 luni, 6 luni sau 1 an, nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea consumatorilor.
Conform DIICOT, activitatea desfăşurată de Vanessa Youness de a organiza ceremonii cu caracter spiritual cu scopul real al consumului de droguri a fost susţinută de Gelu Oltean, fost şef al DGIPI, cu care se afla într-o relaţie consimţită de mai mulţi ani, trăind şi gospodărindu-se în comun în acelaşi imobil, context în care cei doi au deţinut şi au desfăşurat operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc fără drept şi au pus la dispoziţia consumatorilor un loc amenajat special pentru consumul ilicit de droguri.
De asemenea, Gelu Oltean este acuzat că a deţinut şi a efectuat operaţiuni privind circulaţia unor produse şi substanţe toxice fără drept, cunoscând că ceaiul de ayahuasca pe lângă DMT are în conţinutul său arsen, aluminiu şi mercur peste limita maximă admisă pentru acest produs, dar şi-a asumat împreună cu Vanessa Youness şi Thomas Lishman administrarea respectivelor substanţe participanţilor la ceremoniile organizate de clinica deţinută de Vanessa Youness.
Thomas Lishman a coordonat, în calitate de şaman, în 2019, 20 de ceremonii, la care a oferit ceai de ayahuasca cu conţinut de DMT participanţilor şi cu implicarea nemijlocită a inculpatei Vanessa Youness, care a iniţiat constituirea grupului infracţional, şi a inculpatului Gelu Oltean care şi-a arogat rolul de a protector al grupului şi atributul de a controla imaginea publică prin aparenţa de legalitate a ceremoniilor, la care, în realitate, se consuma un preparat din ayahuasca.
Pentru a acredita ideea că activitatea desfăşurată în cadrul ritualurilor tradiţionale cu ayahuasca avea ca scop principal realizarea unor proceduri terapeutice pentru tratarea diverselor afecţiuni de care sufereau participanţii sau, în mod secundar, aşa cum au declarat unii dintre participanţi, avea caracter recreativ pentru redobândirea echilibrului psihic şi emoţional, precum şi faptul că activitatea a avut caracter legal, inculpaţii au invocat o opinie juridică transmisă la solicitarea lor de o casă de avocatură şi comunicări scrise purtate cu diferite instituţii ale statului.