Gorj, județul unde "s-a născut" primul baron local. Bătăliile politice celebre de pe plaiurile gorjene
Gorj este județul cu cele mai renumite bătălii politice. Aici a apărut titulatura de „baron local”. Nicolae Mischie a fost numit așa pentru felul în care a condus județul Gorj cât timp s-a aflat la putere. A fost președinte al Consiliului Județean, dar și președinte al filialei Gorj a PSD. Aceste funcții importante veneau cu o putere uriașă asupra instituțiilor din județ. La un moment dat se spunea că nimic nu se întâmplă în Gorj fără ca mai întâi să ştie Mischie. O altă legendă locală spune că oricine trecea pragul biroului său era servit cu un pahar de whisky. Pasionat de arme, Mischie a introdus ilegal în ţară o puşcă de vânătoare, din cauza căreia s-a și ales cu o condamnare la închisoare cu suspendare. În 2013, Nicolae Mischie a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență și luare de mită.
Mischie a fost trimis în judecată de DNA în acest dosar pentru că, în timp ce era președintele CJ Gorj, i-a cerut omului de afaceri Clement Mocanu să îi renoveze vila din Târgu Jiu, moștenită de la o mătușă, în schimbul facilitării accesului acestuia la o serie de contracte cu unitățile de minerit și energie.
Din momentul arestării a început şi declinul lui Mischie. Dorinţa de a se afirma în spaţiul public şi de a controla totul a fost pusă de fostul premier Adrian Năstase pe seama condiţiei sociale a lui Mischie care provenea dintr-o familie cu mulţi copii. „Mischie este un caz social“, declara Adrian Năstase la acea vreme. Nicolae Mischie a murit în 2018.
Tot în Gorj a avut loc și o celebră bătălie politică pentru Parlaament. În 2012, Dan Diaconescu era liderul PP-DD și şi-a depus candidatura în acelaşi colegiu din Târgu Jiu în care Victor Ponta, premier la acea vreme, voia să obţină un nou mandat de deputat. Lupta a fost una dură, după cum chiar Ponta a recunoscut 10 ani mai târziu.
Diaconescu se proclama atunci în rolul de luptător împotriva sistemului. El a explicat că a intrat în cursa electorală, pentru că acea campanie era una plictisitoare și anostă. În aceeaşi notă, Diaconescu i-a cerut lui Ponta să demisioneze din funcţia de premier pentru ca lupta dintre ei doi să fie corectă. Războiul a depășit limitele. Dan Diaconescu a vrut chiar să aducă racla cu moaștele Sfântului Andrei, aflate temporar în România, la Târgu Jiu, dar nu i s-a permis.
Celebră în Gorj este și familia fostului ministru de finanțe, Dan Vîlceanu. Aceasta a făcut afaceri prospere cu statul român, iar contractele au fost îndeosebi cu companii de stat falimentare din energie.
Povestea a debutat la începutul anilor 2000 când Eugen Vîlceanu, tatăl lui Dan Vîlceanu, era vicepreşedinte în PSD. Vîlceanu junior a ajuns și el membru în Biroul Executiv PSD la seniori și era şi preşedintele organizaţiei de tineret a filialei gorjene. Ambii au plecat în PDL, iar foștii colegi din PSD spuneau că ar fi decis să plece din cauza afacerilor personale care au fost întotdeauna pe primul plan.
Dan Vâlceanu a intrat în atenția publică după ce doi șefi de la ANAF- Gorj ar fi sesizat organele penale în legătură cu anumite ilegalități pe care o firmă deținută de tatăl său le-ar face. Firma familiei sale a reușit să pună mâna pe mai bine de 20 de contracte directe cu CE Oltenia, prin care a încasat milioane de euro.
Iar o altă firmă a familiei, Trefo, controlată de această dată de mama lui Dan Vîlceanu, a încheiat în 2021 un contract în valoare de aproximativ un milion de dolari cu Complexul Energetic Oltenia pentru livrarea de tablă. Firma este „abonată” la bani de la companiile de stat. În trecut a avut contracte cu CET Govora, Compania Locală de Termoficare Colterm, Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia.