Florian Bodog a plătit integral prejudiciul de care îl acuza DNA
Fostul ministru al sănătății, Florian Bodog, a depus într-un cont întreg prejudiciul din dosarul său. Astfel, demnitarul a plătit peste 75 de mii de lei, contravaloarea sumei pe care consiliera sa a încasat-o de la Ministerul Sănătății cât a fost angajată acolo. Desi ea nu a trecut niciodată pe la locul de muncă, ministrul Florian Bodog a semnat toate actele care certificau prezența acesteia la serviciu. Informațiile apar în rechizitoriul întocmit de anchetatori prin care Bodog a fost trimis în judecată. Acuzațiile Direcției Naționale Anticorupție din acest caz sunt de abuz în serviciu dar și fals intelectual.
Florian Bodog este acum judecat pentru fapte de mare corupție, respectiv, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracțiuni).
Alături de el va răspunde în fața magistraților ICCJ Olivia Andreea Marcu fostă Baciu, angajată în funcția de consilier personal al ministrului Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale).
În calitate de ministru al Sănătății, arată DNA, inculpatul Bodog Florian Dorel ar fi acționat în mod direct pentru ca Marcu Olivia Andreea, angajată în funcția de consilier personal, să își încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligată prin contract; totodată, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.
Concret, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, inculpatul Bodog Florian Dorel (care în prezent nu mai ocupă funcția de ministru), deși cunoștea că angajata sa în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu ar fi luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului, inculpata Marcu Olivia Andreea, ar fi obținut drepturi salariale necuvenite de 75.656 lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv.
În același context, în perioada februarie - octombrie 2017, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă și pe o declarație pe proprie răspundere, demersuri menite a produce consecințe juridice.
Ministerul Sănătății a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 75.656 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere că, la data săvârșirii faptelor, inculpatul Bodog Florian Dorel avea calitatea de ministru în Guvernul României, iar faptele aveau legătură cu atribuțiile de serviciu ale acestuia.
„La data de 26.08.2021 inculpatul Bodog Florian Dorel a depus extrasul contului bancar nr...., în care a consemnat suma de 75.741,25 RON (vol.3 fil.276).
- Prin ordonanța nr.280/P/2019 din data de 26.08.2021 (vol.3 fil.277-280) sa dispus instituirea sechestrului asigurător, până la concurența sumei de 75.656 lei, asupra sumelor de bani existente în contul bancar nr. ...deschis pe numele inculpatului Dorel Bodog, în care a consemnat suma de 75.741,25 RON, măsura fiind adusă la îndeplinire prin procesul verbal din data de 26.08.2021.”, notează DNA în dosarul transmis instanței supreme.
Este de amintit că într-un caz similar, fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, a refuzat constant să achite prejudiciul constatat de către procurorii DNA în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Totodată, în același dosar fosta soție a ex-liderului PSD, Bombonica Dragnea a achitat integral prejudiciul, lucru luat în considerarea de către magistrații ICCJ la stabilirea deciziei finale.
Fostul lider al PSD a fost condamnat, definitiv, de către ICCJ în respectivul dosar la trei ani și șase luni de închisoare cu executare.