Ședință cu scântei - CSM a avizat NEGATIV proiectului privind desființarea Secției Speciale
Au fost tensiuni între magistrați la dezbaterea pentru desființarea Secției Speciale. După 7 ore de discuții, judecătorii și procurorii din CSM au avizat negativ proiectului de lege inițiat de Ministerul Justiției.
Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ proiectului de lege privind desființarea Secției Speciale. Au fost voturi pentru și 11 împotrivă și doar 8 pentru, potrivit surselor G4Media.ro
Avizul negativ, care este consultativ, a fost dat după peste 7 ore de dezbateri aprinse, la care a participat și ministrul Justiției - Stelian Ion.
„Mă întreb, oare ce am greșit noi să vă avem pe dvs dl ministru în fruntea ministerului. Să luați mâna de pe noi și de pe SIIJ dacă vreți binele acestui popor, să ne lăsați în pace”, i-a spus juudecătoarea Gabriela Baltag lui Stelian Ion.
Replica tăioasă a judecătoarei Gabriela Baltag vine în contextul în care ministrul Stelian Ion și-a susținut proiectul pentru desființarea Secției Speciale. „Eu vreau să avizez favorabil acest proiect de lege, consider ca este o soluție foarte bună. Eu nu văd cum această secție, gândită cum a fost gândită în 2017, ar reprezenta o garanție pentru independența justiției. Dacă ne uităm pe tot ce s-a întâmplat în anii tercuți vom vedea ineficiența acestei secții, puține rechizitorii, nicio faptă de corupție”, a spus Stelian Ion.
Consiliul Superior al Magistraturii s-a împărțit, din nou, în două tabere. În vreme ce unii magistrați apără Secția Specială, alții vor desființarea ei.
”Neacordarea garanțiilor de independență, dar și considerente expuse. Toate argumentele au fost puse pe masă. E al doilea aviz negativ. Votul a fost clar, nu a fost diferență de un singur vot, a fost 11 la 8. Acest aviz nu e unul obligatoriu din punct de vedere formal. Dar, în baza cooperării loiale, legiuitorul trebuie să țină seama de ea.
Este important ca această structură, SIIJ, să fie întărită. Independența justiției nu este un beneficiu pentru magistrat, ci pentru justițiabili.
Dacă se va încălca principiul de a nu se merge în regres, se va atac cu succes la CCR. Ar fi o decizie politică”, a spus Victor Alistar, membru CSM, la un post TV.