MENIU

Cât costă apostilarea unui document și unde o poți face? (P)

Cât costă apostilarea unui document și unde o poți face? (P)

Atunci când vrei să folosești anumite documente în străinătate, într-un stat semnatar al Convenției de la Haga, este necesar ca acestea să fie apostilate. Asta presupune autentificarea originii respectivelor certificate, pentru a evita producerea unor efecte juridice nedorite. Prin urmare, dacă vrei să utilizezi documente precum diplomele de studii sau adeverințe medicale emise în România într-o țară ca Norvegia, trebuie să te asiguri că ele au apostilă. În acest fel se atestă că actele au fost emise de autoritățile competente și că nu sunt false.

Ce este apostila?

Apostila se prezintă sub forma unei ștampile ori a unui certificat, care demonstrează că un document administrativ este oficial, corect și legal. Actele supuse acestei proceduri arată autenticitatea semnăturii, calitatea în care a acționat semnatarul respectivului document sau, în funcție de situație, identitatea sigiliului ori a ștampilei. Apostilarea înscrisurilor oficiale este specifică doar în cazul țărilor semnatare ale Convenției de la Haga din 5 octombrie 1961, pentru celelalte state care nu au aderat la această convenție fiind necesară supralegalizarea documentelor, o procedură care are un efect similar cu cel al apostilei.

Cum poți obține apostilarea unui document?

Potrivit legislației în vigoare, autoritățile române competente să aplice apostila sunt tribunalele și instituțiile prefectului. Cu toate că procedura nu este extrem de complicată, dacă ai nevoie de apostilă și supralegalizare, cel mai simplu e să apelezi la serviciile unui intermediar. Firmele specializate cunosc cadrul normativ aferent aplicării apostilei și toate detaliile actualizate referitoare la această procedură. 

Dacă nu ai timp să stai la cozi sau să completezi diferite formalități, este mai ușor să soliciți ajutorul profesioniștilor. În plus, la tribunal și la prefectură se apostilează acte diferite și, în funcție de certificatul pentru care dorești autentificare, trebuie să știi către ce autoritate a statului să te îndrepți și să depui aici câteva documente pentru solicitarea eliberării apostilei. Spre exemplu, tribunalele aplică apostila pe hotărârile judecătorești, acte notariale ori cele de la Registrul Comerțului, în timp ce instituțiile prefectului apostilează certificatele de stare civilă, cazierul judiciar, adeverințele de muncă ori de rezidență fiscală.

Cât costă apostilarea unui document?

Dacă până nu demult, autoritățile statului percepeau taxe persoanelor fizice sau juridice pentru această procedură, dar în prezent apostilarea este gratuită. Tarifele pentru aplicarea apostilei pe actele oficiale utilizate în străinătate au fost eliminate odată cu intrarea în vigoare a Legii nr.1/2017, care a dus la eliminarea mai multor taxe. Astfel, dacă ai nevoie de astfel de servicii, nu trebuie să mai achiți decât onorariul firmei specializate, care va obține toate actele apostilate în numele tău.

Ce documente pot fi apostilate?

Apostila poate fi pusă pe certificatele originale, pe traducerile legalizate sau pe copiile legalizate. În unele cazuri, anumite acte au nevoie de vize suplimentare în prealabil pentru a fi apostilate, însă o astfel de situație este ușor de rezolvat de către intermediarul care va solicita eliberarea apostilei pentru tine. Principalele categorii de acte care pot fi apostilate sunt:

  • Certificatele de naștere, de căsătorie sau de deces, în format nou, emise din ianuarie 1998
  • Împuterniciri, procuri, declarații sau alte acte notariale
  • Alte acte referitoare la starea civilă (certificat de divorț, dovadă de celibat)
  • Certificat de cazier judiciar
  • Certificate care atestă domiciliul sau cetățenia
  • Acte de studii sau adeverințe care atestă calificarea într-o meserie
  • Documente medicale
  • Acte cu caracter fiscal
  • Hotărâri judecătorești sau sentințe civile
  • Acte originale emise de Registrul Comerțului.

Nu pot fi apostilate acte care urmează a fi folosite în state care nu au semnat Convenția de la Haga, documente emise în alte țări, actele de stare civilă în format vechi sau certificatele eliberate în misiunile diplomatice ori de către oficiile consulare ale României în străinătate. 

Totodată, sunt scutite de apostilare documentele de stare civilă întocmite de agenții diplomatici ai României și cele care vor fi folosite în statele cu care țara noastră a încheiat tratate ori convenții bilaterale de asistență juridică în materie civilă.

Eliberarea apostilei poate fi solicitată de către titularul actului, soțul sau soția titularului ori o rudă de până la gradul II, însă trebuie prezentate documente care să ateste relația de rudenie. De asemenea, o persoană juridică poate cere apostilarea în numele titularului, dacă au încheiat un contract în acest sens. Procedura poate fi solicitată și de către o altă persoană fizică, dacă are o procură notarială ori o împuternicire.

Mai multe articole despre:
apostila