Ziar german: Boris Nemtsov ar fi fost ucis pentru că a colaborat cu autorităţile americane
O investigație a ziarului german, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), relevă că Boris Nemtsov ar fi fost ucis pentru că a colaborat cu autorităţile americane și a ajutat la alcătuirea listei cu sancțiuni, impuse de Washington, după anexarea ilegală a Crimeei. Sursele citate de publicație sunt unele „din cercuri de securitate", informează HotNews.ro.
Potrivit FAS, lista respectivă conține numeroase nume din cercul intim de putere al președintelui rus, Vladimir Putin, care au primit interdicție de călătorie, pe teritoriu american, și ordine de înghețare de active și conturi bancare. Printre aceste personaje se găsește și Seghei Naryshkin.
Președintele Dumei de Stat rusești s-a deplasat, la acea vreme, afirmă sursele citate de FAS, în misiune secreta în Crimeea. Ordinele sale erau să caute un viitor guvernator al peninsulei. Naryshkin a desemnat anexarea Crimeei drept „unul din cele mai importante evenimente istorice ale secolului”.
Pe de altă parte, opozanții puterii de la Moscova au deja, de mai multă vreme, dubii cu privire la teoria oficială a uciderii lui Nemtsov. La puține zile după incident, au fost arestați mai mulți bărbați originari din Cecenia. Presa germană a scris imediat, după arestare, mai multe editoriale pe acest subiect, notând că „mereu sunt de vină cecenii”.
Între timp, suspectul principal și-a retras mărturia și afirmă că are un alibi, pentru momentul uciderii lui Nemtsov. Ceilalți suspecți au respins mereu acuzațiile. Un membru al Comisiei pentru drepturile omului a Kremlinului a vorbit deschis despre tortura aplicată acestor suspecți, dupa ce i-a vizitat în arest.
Conform FAS, Boris Nemtsov nu ar fi ajutat numai la elaborarea listei de sancțiuni, în urma anexării Crimeei, ci și la așa-numită „Lista Magnitsky”, din 2012. După moartea violentă în închisoare a avocatului rus, Serghei Magnitsky, în 2009, SUA au impus sancțiuni împotriva persoanelor considerate răspunzătoare.
Magnitsky fusese acuzat de înșelătorie și evaziune fiscală. Lucra pentru firma americană, Firestone Duncan, și consilia, la Moscova, fondul de investiții Hermitage Capital Management. Magnitsky formulase mai multe acuzații de corupție, la adresa Kremlinului.
Mai multe pe HotNews.ro.