MENIU

Zeci de presupuși spioni ruși, expulzați de NATO din cartierul său general de la Bruxelles

NATO ar fi expulzat zeci de spioni ruși, de la cartierul general de la Bruxelles al organizației, acesta fiind cel mai recent semn al creșterii tensiunilor dintre alianța militară occidentală și Moscova, în ultima perioadă, informează Fox News, pe pagina sa online.

Publicația britanică "The Guardian" a relatat că NATO a decis, luna trecută, ca fiecare dintre delegațiile statelor non-membre să aibă, cel mult, 30 de persoane. Noua regulă a afectat doar Rusia, deși estimările privind numărul exact al membrilor delegației Rusiei la NATO variază. Kremlinul susține că are doar 37 de persoane acreditate la NATO, în timp ce un diplomat, dintr-un stat membru al Alianței, a declarat pentru cotidianul britanic că, în realitate, delegația rusă are 61 de membri.

Alte surse apropiate NATO vorbesc despre peste 90 de membri ai delegației Rusiei. Indiferent, însă, de numărul exact al membrilor delegației ruse, "The Guardian" susține că jumătate dintre ei lucrează, de fapt, pentru serviciile de informații ale Moscovei. Doar ambasadorul rus la NATO, adjunctul său, secretara și șoferul au permisiunea de a se deplasa în zona de birouri ale cartierului general al organizației, fără a fi escortați.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dezmințit, într-un interviu, că noua regulă a țintit, în mod special, Rusia.
"Am decis împreună cu rușii să suspendăm întreaga cooperare practică, dar să menținem canalele de dialog militar și politic. O delegație cu 30 de membri este mai mult decât suficientă pentru acest lucru", a explicat secretarul general al NATO.

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a dezvăluit că, în ultimele luni, a sporit numărul avioanelor rusești, interceptate de avioane militare ale NATO deasupra Mării Negre, Mării Baltice și în spațiul aerian al Norvegiei.
"Este important să existe contacte ca de la militar la militar, într-o situație normală, astfel că, dacă se întâmplă ceva neobișnuit, poți să clarifici neînțelegerile și să eviți situațiile scăpate de sub control", a precizat secretarul general al Alianței.

În urmă cu trei zile, "The Guardian" relata că NATO a reluat practica specifică "războiului rece" de folosire a "liniei telefonice directe" cu Kremlinul și cu conducerea militară rusă, într-un efort de a reduce probabilitatea unei confruntări armate.