"WhatsApp de China" ar putea fi cea mai tare unealtă de manipulare pentru comuniștii chinezi
Din China au început să crească, în urmă cu câțiva ani, diverse aplicații de mesagerie și servicii online. Unul dintre ele este WeChat. La prima vedere, e ca WhatsApp. Ceva mai în pronfuzime, e o platformă mult mai complexă. E o combinație de Facebook, Twitter, Instagram, Amazon și eBay. Toate acestea sunt însă la îndemâna guvernului chinez, care ar putea astfel să-și controleze poporul mai ușor.
Occidentul se teme că WeChat, o aplicație de social media și mesagerie cu circa un miliard de utilizatori chinezi în toată lumea, e atât o unealtă de manipulare, cât și una de control. Aplicația, ca toate serviciile online chineze, cenzurează în mod regulat conținut sensibil din punct de vedere politic în favoarea guvernului chinez.
Aplicația funcționează în conformitate cu regulile de cenzură chinezești și blochează frecvent anumite tipuri de conținut. Tocmai de aceea cei din Vest, în special din SUA și Canada, sunt îngrijorați că utilizatorii WeChat sunt vulnerabili la manipularea din partea guvernului comunist.
Ce înseamnă WeChat în lume?
Pericolul cu WeChat e că reprezintă una dintre principalele modalități prin care mulți imigranți din China continentală își consumă știrile. Astfel, a devenit locul în care multe instituții de presă în limba chineză, inclusiv ziarele tradiționale, promovează cu succes articolele lor. Drar nu întotdeauna într-un mod transparent, de unde și îngrijorarea Occidentului.
Problema e cu utilizatorii chinezi care nu vorbesc engleză (sau altă limbă). Ei sunt deosebit de vulnerabili de a fi induși în eroare, pentru că nu își dau seama de măsura în care știrile pe care le consumă sunt cenzurate.
De asemenea, ei nu ar ști, de exemplu, că o subvenție de transport de 20 de dolari pentru a merge la vot este împotriva legii și ar putea fi considerată drept cumpărare de voturi. Dar practica asta, deși mai rar întâlnită în Vest, e populară în China și prin astfel de platforme. Deși există rapoarte credibile și independente despre WeChat, care trec de radarul de cenzură, este un mediu în care știrile false se propagă. Iar China n-are niciun interes să oprească asta.