MENIU

Washington Post: Serviciile secrete investighează o operaţiune ascunsă a ruşilor. Ce şi-au propus

Jurnaliştii Washington Post dezvăluie că serviciile secrete americane au lansat o investigaţie cu privire la o operaţiune ascunsă a ruşilor de a influenţa alegerile prezidenţiale, prin cultivarea lipsei de încredere în cei doi candidaţi prezidenţiale, precum şi în instituţiile politice ale Statelor Unite. Informaţia apare după acuzaţii legate de implicarea hackerilor guvernamentali ruşi în atacurile cibernetice împotriva Comitetului Naţional Democratic.

Scopul acestei investigaţii este de a descoperi dimensiunea reală şi obiectivele urmărite de campania rusă, care implică utilizarea unor atacuri cibernetice împotriva sistemelor informatice ale procesului politic. În acest mod, sursele din serviciile de securitate susţin că ruşii îşi măresc capacitatea de dezinformare.

Aceste operaţiuni sunt coordonate de către directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii (DNI), James R. Clapper Jr.

”Există un motiv de îngrijorare pentru DNI. Ne adresăm acestor probleme”, a declarat agentul pensionat al CIA, Charles Allen.

Agenţii de securitate investighează o posibilă intruziune a ruşilor în procesul electoral. În vreme ce, FBI a alertat deja autorităţile statale şi locale cu privire la posibile atacuri cibernetice.

Un oficial american a avertizat că serviciile de securitate nu au dovezi clare cu privire la o operaţiune rusească de influenţare a procesului electoral.

”Chiar şi un indiciu că o anumită operaţiune ar putea să aibă un impact asupra securităţiii sistemului nostru electoral reprezintă un mare semn de îngrijorare. Sistemul electoral este cheia democraţiei noastre. Oamenii au încredere în acesta”.

Intenţia Kremlinului ar putea să nu fie influenţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale într-o direcţie sau alta, ci producerea unui haos, care ar alimenta propaganda împotriva democraţiei americane din întreaga lume, în special din fostele republici sovietice.

Serviciile secrete au catalogat campania ascunsă a ruşilor de influenţare a alegerilor prezidenţiale drept o operaţiune ”ambiţioasă”.

Un alt oficial american a susţinut că partea rusă ia ”măsuri active” îngrijorătoare pentru a ascunde eforturile de influenţare şi manipulare, atât în Statele Unite, cât şi în Europa de Est.

”Pare să fie o campanie globală”, a explicat acesta.

Se pare că presupusa operaţiune este o prioritate atât pentru FBI şi CIA, cât şi pentru Departamentul pentru Securitate Internă şi Agenţia de Securitate Naţională, scrie news.ro.

Atacul cibernetic asupra Comitetului Naţional Democratic (DNC), care a fost atribuit hackerilor guvernamentali ruşi, a dus la publicarea a peste 20.000 de e-mailuri interne de către WikiLeaks şi i-a şocat pe oficialii americani în ajunul Convenţiei Democrate.

”Am văzut o intruziune fără precedent şi o încercare de influenţare şi de întrerupere a procesului politic electoral”, a comentat republicanul Adam B Schiff.

Între timp, atât republicanii, cât şi democraţii, pun presiune asupra preşedintelui american pentru a discuta în public despre presupusa operaţiune rusească de influenţare a sistemului electoral.

Senatorul Ben Sasse i-a cerut preşedintelui Barack Obama să acuze în mod public Kremlinul de orchestrarea atacului cibernetic asupra DNC şi de intruziune în procesul electoral.

”Alegerile libere şi legitime sunt non-negociabile. Este clar că ruşii speră ca rezultatele să depăşească orice consecinţe. Însă aceste calcule trebuie schimbate... Avem nevoie de un răspuns diplomatic, politic şi economic, care va întoarce jocul împotriva lui Vladimir Putin”, a susţinut senatorul american.

Moscova a negat implicarea în atacurile cibernetice care au vizat DNC. În vreme ce, Vladimir Putin a declarat că asemenea acuzaţii sunt doar o încercare de a distrage atenţia publică.

”Nu este cu adevărat important cine a sustras aceste date din campania prezidenţială a democratei Clinton. Ceea ce este important este conţinutul care a ajuns în mâinile publicului”, a susţinut preşedintele rus.

Departamentul pentru Securitate Internă a oferit ajutor oficialilor locali care organizează alegerile prezidenţiale, în vederea prevenirii unui atac cibernetic asupra sistemului electoral, prin evaluări de vulnerabilitate, alerte regulate şi acces la alte metode de înregistrare a votanţilor.

De asemenea, Centrul Naţional pentru Securitate Cibernetică şi Comunicaţii Integrale a pregătit o echipă pentru alertarea jurisdicţiilor electorale atunci când sunt detectate atacuri cibernetice.

Mai multe articole despre:
0 SUA ALEGERI SUA