MENIU

Vulcanul Semeru din Indonezia face ravagii după ce a erupt: Zeci de morți

Zeci de morți în urma erupției vulcanului Semeru din Indonezia

Zeci de morți aufost înregistrați în urma erupției vulcanului Semeru din Indonezia. Ploile masive au „topit” cupola de lavă întărită care acoperea vulcanul Semeru, ceea ce a dus la prăbușirea parțială a acesteia și apoi la erupția uriașă care a provocat aproape 40 de morți, cred vulcanologii din această țară.

„Pe baza fotografiilor și a datelor disponibile, putem compara dimensiunile cupolei înainte și după erupția de pe 4 decembrie. Se observă că o mare parte din volumul cupolei s-a pierdut după ploile masive din acea zi”, a declarat geologul-șef al țării, Eko Budi Lelono, de la Ministerul Energie și Resurselor Minerale.

O cupolă de lavă poate fi instabilă și se poate prăbuși din mai multe motive și apar tot mai multe indicii că ploile masive sunt un astfel de motiv, potrivit CNN.

Rolul ploilor în acest caz a ridicat semne de întrebare dacă schimbările climatice pot provoca mai multe erupții de acest fel. Acest lucru constituie o îngrijorare, pentru că erupțiile vulcanice cauzate de prăbușirea cupolelor de lavă au tendința de a fi mai puternice și mai distructive decât celelalte tipuri de erupții, au arătat oamenii de știință, potrivit CNN.

Erupția de sâmbătă a creat ceea ce se numește nor piroclastic - un amestec de lavă, gaze și cenușă, incins la 800 - 1.000 de grade Celsius. Acest flux se poate mișca rapid, uneori cu 10 km/h, dar poate ajunge și la 100 km/h, ceea ce face imposibilă fuga din calea lui.

Forța erupției de sâmbătă a vulcanului Semeru din Indonezia a fost mai puternică decât de obicei. Vulcanul a aruncat cenușă până la altitudinea de 15 km, față de câteva sute de metri în mod obișnuit, iar fluxul piroclastic s-a întins pe mai mult de 12 km pe teren, mult mai departe decât distanța medie de 5 km.

Bilanţul deceselor în urma erupţiei vulcanului indonezian Semeru din weekend-ul trecut a urcat miercuri la 39 de morţi, a anunţat un responsabil din cadrul agenţiei de căutare şi salvare din Java de Est, potrivit DPA, preluată de Agerpres.

Căutările continuă pentru 12 persoane date dispărute, a declarat I Wayan Suyatna, responsabilul citat.

Erupţia i-a forţat pe sătenii din districtul Lumajang să îşi părăsească casele, în timp ce o coloană uriaşă de fum se ridica spre cer, iar râuri de magmă curgeau pe versanţii vulcanului.

Zeci de persoane au fost rănite, majoritatea prezentând arsuri grave, iar peste 4.000 au fost nevoite să îşi părăsească casele în urma erupţiei, au precizat oficialii.

Preşedintele indonezian Joko Widodo, care s-a deplasat la faţa locului marţi, a promis că va muta peste 2.000 de familii în locaţii mai sigure, unde se vor construi case noi.

Mai multe articole despre:
vulcan indonezia Vulcanul Semeru eruptie vulcan