MENIU

Vladimir Putin: Mi-ar plăcea să vad Europa manifestându-şi independenţa faţă de SUA

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat o lipsă de “independenţă” a Uniunii Europene faţă de Statele Unite, într-un interviu acordat radio-televiziunii elveţiene şi postat luni pe site-ul său, scrie AFP.

Întrebat despre eventualitatea unui nou război în Europa, preşedintele rus a răspuns: “Sper că nu, dar ne-ar plăcea să vedem Europa manifestându-şi mai mult independenţa şi suveranitatea”, scrie Hotnews.

În ceea ce priveşte Franţa şi legăturile sale cu NATO, Putin a comentat că, “dacă pentru a discuta afacerile interne cu partenerii noştri europeni trebuie să mergem până la Washington, e uşor curios”.

În acest interviu acordat RTS sâmbăta trecută la Sankt Petersburg, Putin a criticat rolul jucat de SUA în cursa înarmării, dar şi recentele acţiuni împotriva FIFA, pe care le cataloghează drept “inacceptabile”.

“Relansarea” cursei înarmărilor “este datorată SUA, ieşirii unilaterale a SUA din tratatul antirachete balistice. Acest tratat era piatra unghiulară a întregului sistem internaţional de securitate”, a acuzat el.

În ceea ce priveşte scandalul de la FIFA, Vladimir Putin acuză Washingtonul că a acţionat pentru propriile sale interese.

“SUA, cred că e cunoscut, erau candidate pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2022. Cei mai apropiaţi aliaţi ai lor din Europa, Marea Britanie, erau candidaţi pentru 2018. Iar această luptă anticorupţie, aşa cum este dusă, mă face să mă întreb dacă nu este o continuitate a luptei pentru campionatele din 2018 şi 2022”, a spus acesta.

“În niciun caz o ţară, mare sau mică, nu se poate deplasa prin lume şi să ia pe cine îi convine să îl aducă în închisorile sale”, a continuat preşedintele Rusiei.

Acesta a mai spus că oamneni ca Blatter ar merita premiul Nobel.

Întrebat despre partidele de extremă dreapta din Europa, unde politica lui Putin este susţinută de o serie de lideri, Vladimir Putin a răspuns: “În lume şi în ţările europene se observă schimbări tectonice în opinia publică. Şi asta în sensul unei apărări sporite a intereselor naţionale”.