MENIU

Putin cere ridicarea "blocadei" impuse Transnistriei, "speră" să nu trimită armata în Ucraina

<p>Vladimir Putin</p>

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut, joi, Republicii Moldova şi Ucrainei să ridice imediat blocada impusă Transnistriei, relatează Interfax, în pagina electronică.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a cerut Chişinăului şi Kievului să ridice imediat blocada impusă Transnistriei, relatează Interfax, în pagina electronică. Nu este prima dată când Moscova face referire la "blocada" impusă de Ucraina şi Republica Moldova regiunii separatiste transnistrene.

Putin a propus, de asemenea, în cadrul sesiunii sale televizate de întrebări şi răspunsuri, intensificarea dialogului privind viitorul Transnistriei, relatează Itar-Tass, în pagina electronică.

"Este o problemă serioasă - Transnistria. Acolo locuiesc mulţi cetăţeni ruşi, care sunt pentru Rusia. Oamenii au propria viziune faţă de viitor. Trebuie să avem un dialog cu R.Moldova şi Ucraina", a declarat preşedintele rus, citat de portalul Unimedia.

El consideră că locuitorii din Transnistria trebuie să îşi decidă singuri viitorul, adăugând că Rusia va continua dialogul cu Republica Moldova şi Ucraina în cadrul formatului 5+2.

"Trebuie să intensificăm formula 5+2. Trebuie urgent să scoatem blocada R.Moldova şi Ucrainei. Cetăţenii care locuiesc în Transnistria trebuie să decidă singuri ce vor", a precizat Putin, citat de portalul moldovean.

În acelaşi timp, Putin a arătat că trimiterea armatei în Ucraina este o variantă luată în calcul. 

"Consiliul Federaţiei ruse (Camera superioară a Parlamentului) a acordat preşedintelui dreptul de a folosi forţele armate în Ucraina. Sper foarte mult să nu fiu obligat să recurg la acest drept", a declarat el în cadrul sesiunii televizate de întrebări şi răspunsuri.

Rezultatul crizei cu care se confruntă Ucraina depinde de "garanţiile" care vor putea fi oferite pentru ca drepturile populaţiei rusofone să fie respectate în estul ţării, a mai spus Putin.

"Problema nu este ce se va întâmpla mai întâi - un referendum privind descentralizarea şi federalismul, şi apoi alegei sau mai întâi alegeri (prezidenţiale, n.red.)", a declarat putin. "Problema este să fie garantate drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor ruşi şi rusofoni din sud-estul Ucrainei", a adăugat el.