MENIU

Uraganul Matthew. Imagini din elicopter care arată situaţia dezastruoasă din Statele Unite

Distrugeri asemănătoare cu cele văzute în zonele de război, zeci de mii de oameni rămaşi fără case şi cadavre care zac în mijlocul străzilor. Acesta este peisajul şocant care descrie acum Haiti, ţară distrusă de uraganul Matthew. Ultimul bilanţ este de 877 de morţi. Între timp, furtuna a făcut patru victime şi în Florida şi a lăsat peste un milion de oameni fără curent electric. 

Imaginile filmate din aer arată că tot ce nu a fost construit din beton a fost distrus în Haiti. Casele improvizate au fost luate pe sus, palmierii au fost rupţi de la jumătate, iar oamenii şi animalele s-au înecat în râurile ieşite din matcă. În oraşul Jeremie, 80 la sută din case au fost distruse. 


Cu podurile distruse şi ele de ape, hrana şi medicamentele pot să ajungă la sinistraţi doar cu elicopterele. ONU estimează că 350.000 de oameni au nevoie urgentă de ajutor. 


O altă problemă este holera, care a făcut deja şapte victime. Între timp, uraganul a ajuns în Statele Unite, acolo unde peste un milion şi două sute de mii de oameni au rămas fără electricitate. Vântul a bătut cu 185 de kilometri pe oră şi a scos zeci de copaci din rădăcini. 



În Florida, zeci de case au fost inundate, iar peste 20.000 de oameni au mers în adăposturile temporare. Cel puţin 4.500 de zboruri au fost anulate, iar guvernatorul statului a cerut mâncare, apă şi generatoare de rezervă din partea agenţiilor guvernamentale. 


Deşi uraganul a scăzut în intensitate, autorităţile americane au avertizat populaţia că riscul inundaţiilor este în continuare unul ridicat şi au sfătui oamenii să rămână în case. 

 
Mai multe articole despre:
SUA uragan video uragan Matthew