MENIU

Uraganul Harvey, primul bilanţ: cel puţin cinci morţi, zeci de răniţi. Imaginile DEZASTRULUI

Cinci oameni au murit şi alte câteva zeci de persoane au fost rănite în Statele Unite după trecerea uraganului Harvey. Furtuna a distrus zeci de clădiri, a lăsat fără energie electrică sute de mii de oameni şi a provocat apariţia mai multor tornade. Uraganul va rămâne în zona Texas mai multe zile, iar meteorologii se aşteaptă la inundaţii puternice, motiv pentru care guvernatorul local a decretat starea de urgenţă în zeci de comitate.

Uraganul Harvey, de categoria 4, a generat ploi torenţiale şi rafale de vânt cu viteze de până la 210 km/h în statul Texas, distrugând case, maşini şi provocând inundaţii de amploare.

Zeci de mii de locuinţe au rămas fără electricitate din cauza furtunilor.
 
Imaginile dezastrului, în GALERIA FOTO!

Harvey a lăsat în urma sa haos şi distrugere. În oraşul Rockport, cartiere întregi au fost distruse.

Vântul puternic a smuls acoperişurile caselor, a rupt stâlpii electrici şi a smuls copacii din rădăcini. Un hotel care fusese construit să reziste unui uragan de categoria 5 a fost avariat serios şi a rămas fără unul dintre pereţii exteriori.

Cel mai mare oraş din Texas, Houston, a fost de asemenea lovit de inundaţii catalogate drept catastrofice. Pe o autostradă, nivelul apei a fost atât de ridicat încât a ajuns la semnele montate la mai mulţi metri înălţime. Serviciile de intervenţii au raportat peste 2.000 de cereri de ajutor, iar o mie de oameni au fost salvaţi din calea apelor.

Probleme au avut şi jurnaliştii care au încercat să relateze în direct despre forţa furtunii.

Între timp, echipele de intervenţie încearcă să ajungă în localităţile afectate pentru a ajuta oamenii şi pentru a face o estimare a pagubelor. Nu se pune însă problema să înceapă curăţenia pentru că vântul suflă cu putere, iar ploile sunt torenţiale. Harvey a adus deja o cantitate de apă cât pentru câteva luni, iar autorităţile au emis avertizări de inundaţii în multe regiuni.